Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grupa roditelja tužila 43 osobe koje su protiv vakcinacije


Grupa od 270 roditelja iz cele Srbije podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu Krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece, a na listi onih koji su podneli prijavu su poznate estradne i pojedine javne ličnosti, prenosi Srna.

Doktor Tomislav Stevanović iz Zrenjenina, koji se zajedno sa beogradskim doktorom Vladimirom Cimermanom nalazi na čelu grupe rekao je da su roditelji bili prinuđeni na taj korak, jer jedino tako može da se stane na put onima "koji šire paniku u strah" i tako ugrožavaju zdravlje čitave nacije.

Krivična prijava je obimna i u njoj je taksativno navedena svaka za podnosioce sporna delatnost tuženih, a na listi 43 antivakcinara našao se i poznati niški imunolog za koga je u prijavi navedeno da "postoji osnovane sumnje da za pare odlaže vakcinaciju do daljeg ljudima koji ne žele da vakcinišu decu".

"Doktor sada ima privatnu praksu", rekao je Stevanović za "Večernje novosti".

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar apelovao je nedavno na građane Srbije da uvaže stav struke da je vakcinacija neophodna i poručio da nisu političko pitanje male boginje, od kojih je prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" u Srbiji obolelo 1.688 osoba.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama do sada su umrle tri osobe.

Većina oboljelih, njih 94 odsto nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG