Dostupni linkovi

Deklaracijom protiv malih boginja u Srbiji


Deklaracije o vakcinaciji
Deklaracije o vakcinaciji

"Imunizacija je jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i nijedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj života", stoji u tekstu Deklaracije o vakcinaciji, koju su u utorak 30. januara potpisali predstavnici medicinske stručne javnosti Srbije.

Usled sve većeg uticaja antivakcinacijskog lobija, početak 2018. godine Srbija je dočekala sa epidemijom malih boginja, odnosno morbila, usled kojih je do sada preminulo troje a zaraženo 1190 ljudi, pokazuju podaci Instituta Batut.

Deklaracija o vakcinaciji ima za cilj da još jednom apeluje na građane da vakcinišu svoju decu i pokaže da država ima jedinstven stav po ovom pitanju, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

"Na sreću naš zdravstveni sistem dobro je odreagovao na ovu neželjenu situaciju sa pojavom epidemije. Ali da nam se to ne bi dešavalo u narednom periodu, da naši građani budu svesni toga da ako žele dobro svojoj deci, da treba decu da vakcinišu, i da sve što su mogli da čuju kroz neproverene natpise na društvenim mrežama, medicinski niti je potkrepljeno niti je tačno", kazao je Mahmutović.

Mahmutović je istakao da je neophodna zdravstvena edukacija građana, te da sve institucije zdravstvenog sistema danas treba da potvrde "da je vakcinacija nešto što je pre 50 godina dokazano kao ispravno".

Ipak, veliki procenat trenutno zaraženih morbilama su zapravo oni koji nisu vakcinisani, upozorila je v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović.

"Oko 94 odsto svih obolelih je sa statusom nevakcinisanih ili nepoznatim vakcinalnim statusom i upravo to je jedan od osnovnih motiva i zaključaka zašto se i na koji način ovakve aktivnosti poput današnje i sprovode na teritoriji Republike Srbije", navela je Jovanović.

Ona je podsetila da je u Srbiji vakcinacija protiv velikih boginja započela 1839. godine, a protiv malih boginja 1971. godine, od kada se ove bolesti drže pod kontrolom. Do koje mere je trenutna situacija alarmantna govori podatak da je prema podacima Batuta 75.000 dece predškolskog uzrasta nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano, rekla je načelnica odeljena za imunizaciju Instituta Batut Goranka Lončarević.

"Adekvatan vakcinalni status ili zaštitu od malih boginja ima ona osoba koja je primila dve doze vakcine tokom života, bez obzira da li je reč o monovalentnoj, dvovalentnoj ili trovalentnoj vakcini, a imunološki adekvatan status stiče se davanjem dve doze vakcije u minimalnom razmaku od 28 dana", kazala je Lončarević.

Deklaraciju su u prostorijama Lekarske komore Srbije potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka zadužena za demografiju Slavica Djukić Dejanović, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić, predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović i v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović i predstavnici drugih zdravstveni udruženja i institucija.

XS
SM
MD
LG