Dostupni linkovi

Vanredna vijest

AP: Tramp se utišao na Tviteru uoči govora u Kongresu


Američki predsednik Donald Tramp u današnjem govoru o stanju Unije pohvaliće se snažnom privredom i pozvati na saglasnost stranka u Kongresu oko zakona o imigraciji, u nastojanju da prevaziđe podele u američkom društvu, ali i poboljša svoj rejting.

Govor o Stanju unije u Kongresu, koji je tradicionalno najveća platforma za obraćanje predsednika SAD javnosti, obeležiće početak Trampove druge godine u Beloj kući.

Tramp je dosad redefinsiao komunikaciju predsednika s javnošću žestokim nefiltriranim porukama na Tviteru i nema garancija da će pažljivo pripremljeni govor nadživeti sledeći njegov tvit, ocenjuje agencija Asošijetid pres.

Tramp, koji redovno počinje dan porukama na Tvteru, zasad se danas nije oglašavao na toj društvenoj mreži, dok Bela kuća nastoji da održi pažnju na njegovom velikom govoru u Kongresu koji će pratiti milioni Amerikanaca.

Zvaničnici Bele kuće se nadaju da će predsednik iskoristiti obraćanje da uzme zasluge za rast privrede. Mada je za vreme njegovog prethodnika počeo privredni oporavak kao i smanjenje nezaposlenosti, Tramp tvrdi da je zakon o smanjenju poreza koji je potpisao krajem prošle godine pojačao optimizam kompanija i podstakao veća ulaganja u SAD.

I pored snažne privrede, Tramp danas izlazi pred Kongresmene s izuzetno slabe pozicije. Njegov rejting je ispod 40 odsto, a tek tri od 10 Amerikanac su u istraživanju Asošijetid presa rekla da se SAD kreću u pravom smeru. U istoj anketi je 67 odsto Amerikanaca reklo da je za vreme Trampa zemlja više podeljena nego ranije.

Tramp se takođe ne može pouzdati da će masovnim usvajanjem zakona u Kongresu ove godine uspeti da bitno promeni svoj rejting. Konges je zaglavljen u raspravama o bazičnom finansiranju vlade, zbog čega je federalna Vlada nakratko i bila u blokadi.

Republikanci i demokrate se takođe prepirku oko sudbine 700.000 imigranata koji su kao deca došli u SAD. Tramp je rekao da će zaštiti takozvane "sanjare" od deportacije, ali je tražio izmene u zakonu o imigraciji koje su sporne za obe partije.

Mada demokrate žele rešenje za mlade imigrante, Demokratska partija nije preterano raspoložena za kompromise s Trampom uoči novembarskih izbora za Kongres. Demokratski poslanici smatraju da je Trampova nepopularnost ključna za uspeh u novembru i žele da podstaknu entuzijazam glasača prkošenjem predsedniku i njegovoj partiji.

U okviru strategije za predstojeće izbore, lideri demokrata su odredili poslanika iz Masačusetsa Džoa Kenedija, unuka Roberta Kenedija, da posle Trampa održi govor u kome će demokrate predstaviti kao predstavnike srednje klase.

Nekoliko demokrata planira bojkot Trampovog govora, dok nekoliko poslanica te stanke planira da nosi crnu odeću iz protesta zbog seksualnog uznemiravanja.

Govoru će prisustvovati prva dama Melanija Tramp koja se uglavnom klonila javnosti posle izveštaja da je predsednikov advokat platio porno zvezdi Stormi Denijel da ne priča o navodnim susretima s Trampom dok još nije bio predsednik.

XS
SM
MD
LG