Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp: SAD neće više zatvarati oči pred nefer trgovinom


SAD više nikada neće zatvarati oči pre nefer trgovinskom praksom, kazao je američki predsednik Donald Tramp. On je rekao da “pljačkaško ponašanje” uništava tržišta, prenosi Rojters.

Dodao je da će SAD obnoviti integritet globalnog trgovinskog sistema sprovođenjem sadašnjeg trgovinskog zakona te da Vašington neće tolerisati nepoštenu trgovinu.

"Trgovina treba da bude pravična i recipročna. Ne možemo da imamo fer i otvorenu trgovinu ako pojedine zemlje iskorišćavaju sistem na račun drugih", istakao je američki predsednik.

On je rekao da je njegova zemlja spremna da bude partner u izgradnji boljeg sveta, ali da on prvenstveno predstavlja interese američkog naroda.

"Amerika će uvek biti na prvom mestu. No, Amerika na prvom mestu ne znači Amerika sama".

"Kada SAD rastu, raste i svet. Američki prosperitet je stvorio nebrojena radna mesta širom sveta, a težnja izvrsnosti, kreativnosti i inovacijama u SAD dovela je do važnih otkrića koja su ljudima celog sveta pomogla da žive prosperitetnije i zdravije", rekao je Tramp, dodajući da je sada "savršeno vreme za vaše investicije u SAD", istakao je Tramp.

SAD će razmotriti mogućnost pojedinačnih ili grupnih pregovora sa članicama Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TPP), ukoliko proceni da to ima smisla, kazao je Tramp. SAD su se povukle iz pomenutog sporazuma.

Govoreći o političkim pitanjima, on je istakao da rat protiv islamskih militanata nije završen. U tom kontekstu, kazao je da će SAD učiniti sve da Avganistan nikada više ne postane utočište terorista.

Tramp je rekao da će nastaviti da traži od partnerskih država da spreče Iran da dođe u posed nuklearnog oružja.

Američki predsednik je ponovo pozvao "prijatelje" i "saveznike" da investiraju u sopstvenu odbranu i ispune finansijske obaveze prema NATO alijansi.

On je dodao da će suverene države sarađivati u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Tramp je izviždan zbog izjave o medijima u Davosu, čiji je govor izazvao veliko interesovanje, ali na koji je deo publike ostao ravnodušan. Odgovarajući kratko na pitanja posle održanog govora, američki predsednik naišao je na negativnu reakciju publike pošto je medije nazvao "pokvarenim" i "lažnim".

"Uvek se o meni u medijima dobro pisalo kada sam bio biznismen, tek pošto sam postao političar shvatio sam koliko mediji mogu da budu 'pokvareni' i 'lažni'", rekao je Tramp.

Kada je izašao na podijum, Tramp je dobio aplauz, ali mnogi u publici nisu tapšali, navodi agencija AP.

XS
SM
MD
LG