Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trajković: Vučić je obećao da će prihvatiti naše predloge


Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio je danas da su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izneti predlozi koji bi trebalo da promene politiku Srbije prema Kosovu i da su dobili uverenje da će predlozi biti i prihvaćeni.

On je novinarima u Beogradu posle sastanka rekao da je dogovoreno nastavak razgovora sa kosovskim Srbima, ali i učešće političke i intelektualne elite sa Kosova u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Prema njegovim rečima, tom unutrašnjem dijalogu prisustvovaće i Vučić i na njemu će svako izneti svoje stavove po pitanju Kosova i pokušaće da nađu najbolje rešenje.

Trajković je kazao da im je Vučić obećao da će njihove predloge prihvatiti pre svega misli na to da politika "konačnog rešenja Kosova nije najbolje rešenje".

"Predložili smo da se pitanje Kosova rešava kroz proces, a ne da se da konačno rešenje jer je očigledno da Srbija danas nije spremna da nađe rešenje koje bi bilo najbolje ni od nacionalnog i državnog interesa i mislim da je predsednik to razumeo", rekao je Trajković.

On je kazao da je predlog delegacije Srpskog nacionalnog foruma koji su bili na sastanku da se ojača srpski element i da zakon koji predviđa kosovski dodatak ima i razvojnu komponentu.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o odnosima među Srbima na Kosovu, o tome da se politika sa partijske na Kosovu pretvori u nacionalnu i državnu politiku.

On je istakao i da su ukoliko dođe do promena politike Srbije prema Kosovu spremni da učestvuju u jednoj takvoj politici, ali ne sigurno sa takvim stanjem kakvo je danas i potezima koji nisu produktivni.

Trajković je naveo da je na sastanku bilo reči i o ubistvu Olivera Ivanovića i da je on Vučića otvoreno pitao da li je postojala mogućnost da se Oliver zaštiti.

"Dobio sam odgovor da ipak ne može svako jer mnogi ljudi koji su danas važne ličnosti nisu zaštićene tako da smo se složili da treba da se nastavi istraga i da nadležni daju odgovore. Mi ne znamo ko ga je ubio ni ko je nalogodavac, ali želimo da naše vlasti učestvuju u istrazi i da je ubrzaju", rekao je Trajković.

Trajković je na sastanak u Beograd došao sa delegacijom Srpskog nacionalnog foruma, pošto tokom posete Vučićeve Kosovu nije održan ugovoreni sastanak. Vučić je na Kosovo išao nekoliko dana posle ubistva Olivera Ivanovića.

XS
SM
MD
LG