Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pejčinović Burić: Licemerne optužbe iz Srbije


Marija Pejčinović Burić

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić kaže da je licemerno da optužbe na račun Hrvatske dolaze od visokih zvaničnika Srbije koja, kako kaže, u postupku rehabilitacije ima najveće zločince iz Drugog svetskog rata, Dražu Mihailovića i Milana Nedića.

Pejčinović Burić kaže da je važno izraziti pijetet i osuditi zločine svih represivnih režima na ovim prostorima, ali da upravo zbog poštovanja prema žrtvama, pitanje Jasenovca ne sme biti dnevno-političko pitanje i biti korišćeno u propagandne svrhe, prenosi N1.

"Hrvatska promoviše istinu o žrtvama Jasenovca. Čista je laž da je Hrvatska bila konsultovana u vezi sa organizacijom izložbe u UN, a o tome koliko je ona kredibilna vidi se po tome što u njoj nije učestvovao ni Izrael, ni UN koji se ogradio", podseća šefica hrvatske diplomatije.

Kaže i da je licemerno da optužbe na račun Hrvatske dolaze od visokih zvaničnika Srbije koja u postupku rehabilitacije ima, kako tvrdi, najveće zločince iz Drugog svetskog rata - Dražu Mihailovića i Milana Nedića.

"Nemaju kredibilitet da govore o tim pitanjima. Manipulacija i ovakva retorika su već viđene. Nadamo se da će Srbija prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti svojoj evropskoj budućnosti u čemu joj i mi možemo pomoći", zaključila je Pejčinović Burić.

Hrvatska je u nedelju uputila Srbiji protestnu notu zbog izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, u kojoj se ističe kako su izjave srpskog šefa diplomatije u UN-u pokazale da "Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

Dačić je potom izjavio da hrvatska nota predstavlja vrhunac licemerja i bezobrazluka, dok je predsednik Republike Aleksandar Vučić ocenio da je nota Zagreba ravna onoj koju bi Nemačka uputila Jevrejima zbog obeležavanja Dana Holokausta.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi čemu protestna nota, i da treba spustiti loptu.

XS
SM
MD
LG