Dostupni linkovi

Protestna nota Hrvatske zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu


Spomen park žrtvama u Jasenovcu, arhivska fotografija

Hrvatska je uputila Srbiji notu zbog izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, u kojoj se ističe kako su izjave srpskog šefa diplomatije u UN-u pokazale da "Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 25. januara 2018. godine, na otvaranju izložbe "Jasenovac – pravo na sećanje, saopštili su iz hrvatskog Ministarstva.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njenim funkcionerima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stanovišta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa.

Izložba u Njujorku zategla odnose na relaciji Beograd-Zagreb

Prethodno je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je izložbu, čiji je cilj kako je rekao "negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve".

Tu priliku iskoristio je da uputi poruku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima Jasenovca, očekujemo da to uradi i u Hrvatskoj, u samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je 50.000, 100.000 ili 700.000, da je jedan čovek ubijen zbog toga što je Jevrejin, ili zato što je Srbin to je bruka", rekao je Ivica Dačić.

XS
SM
MD
LG