Dostupni linkovi

ECB upozorava na opasnost od rata valutama


Pokušaj da se utiče na kursnu listu skopčan je sa rizikom od valutnog rata, izjavio je Benoit Coeure, član upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB), dan nakon što je ministar finansija SAD Stiven Mnučin kazao da je slabiji dolar dobar za trgovinu, nakon čega je američka valuta pala na najniži nivo u poslednje tri godine, prenosi Rojters.

Coeure je kazao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da bi razgovore o kursu valuta trebalo da se vrati u okvire međunarodnih skupova kao što su G7 i G20.

“Poslednja stvar koja treba svetu je valutni rat. Živimo u svetu u kome bi trebalo uticati na valutne kurseve iz konkuretskih razloga”, kazao je član Upravnog odbora ECB.

On je rekao da je izazvana velika nestabilnost različitim izjavama što nije “od pomoći. Ako to izazove neželjene posledice po nas, bilo kakvo neželjno pooštravanje monetarne politike, treba da ponovo razmotrimo odgovarajuće mere”.

Sličan stav je izrekao u četvrtak i predsednik ECB Mario Dragi. Nestabilnost na tržištu valuta došla je u veoma osetljivom trenutku po ECB jer se priprema da nakon skoro tri godine ukine monetarne podsticaje tokom koje je kupljeno oko dve hiljade milijarde evra u vrednosnim papirima.

XS
SM
MD
LG