Dostupni linkovi

Dragi kritikuje SAD zbog izjava o dolaru


Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke
Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) kritikovao je američku administraciju, ističući da je rast evra u poslednje vreme delimično rezultat njenih komentara, a što je u suprotnosti sa dogovorom na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prošle jeseni da zvaničnici svojim potezima ne podstiču rast ili pad valuta, prenosi Rojters.

Reč je o samitu MMF prošlog oktobra u Vašingtonu na kome su se zemlje učesnice saglasile da će “se uzdržati od konkurentske devalvacije i…neće ciljati naše kurseve iz konkurentskih razloga”, dodao je Dragi.

Izjava američkog ministra finansija Stivena Mnučina u sredu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je slabiji dolar dobar za SAD jer favorizuje trgovinu, uticao je na to da evro poraste na najviši nivo u odnosu na dolar u poslednje tri godine.

“Nekoliko članova upravnog odbora ECB je izrazilo zabrinutost, i to u širem smislu nego što su samo kursevi valuta, oko sveobuhvatnog stanja međunarodnih odnosa u ovom trenutku…Ako se ovo dovede do neželjenog pooštravanja naše monetarne politike…onda ćemo morati da razmotrimo našu strategiju”, kazao je predsednik Evropske centralne banke.

Istovremeno, Dragi je rekao da je ekonomski oporavak u Evropskoj uniji snažan, dok je ta finansijska institucija evrozone odlučila da ne menja podsticaje.

Dragi je na konferenciji za novinare posle sastanka upravnog odbora ECB-a na kojem je odlučeno da se referentna kamatna stopa ostane na nuli kao i da se ne menja nivo podticaja, kazao da se "robustan ritam ekonomskog širenja" ubrzao više od očekivanog u drugoj polovini 2017. godine.

On je dodao da je ekonomiji zemalja evrozone i dalje potrebna podrška uprkos sve snažnijem ekonomskom oporavku, preneo je Asošijetid pres.

Članovi 25-članog upravnog odbora ECB-a, koji određuje monetarnu politiku, na današnjem sastanku ostali su pri tome da će kupovina obveznica u vrednosti od 30 milijardi evra mesečno da se nastavi bar do kraja septembra, a "možda i duže ako bude potrebno".

Pažnja javnosti bila je danas usmerena na to da li će banka nagovestiti kada će prekinuti svoj program kupovine obveznica kojim se ubrizgava sveže naštampani novac u privredu da podigne inflaciju i podrži oporavak.

Zbog jakih ekonomskih pokazatelja evrozone analitičari se pitaju da li će ECB moći da prekine stimulativne meru u septembru ili će odlučiti da je nastavi možda s manjom sumom.

Dragi je rekao da je nedavna nestabilnost kursa evra "izvor neizvesnosti" koji zahteva "praćenje".

Spekulacije da bi banka mogla da prekine svoj stimulativni program u septembru utiču na rast evra. Viša vrednost evra mogla bi da komplikuje stvari za ECB time što bi spustila već ionako nisku inflaciju i uticala negativno na izvoz zemalja evrozone.

XS
SM
MD
LG