Dostupni linkovi

Makedonija sutra o predlozima za rešenje spora s Grčkom


Makedonska vlasti i opozicija će sutra u Skoplju održati sastanak o predlogu posrednika UN Metjuja Nimica za rešavanje spora sa Grčkom oko naziva Makedonije, prenosi Beta.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, sastaće se predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, premijer Zoran Zaev, šef diplomatije Nikola Dimitrov, predsednik naveće opzicione stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i lider albanske partije u vlasti DUI, Ali Ahmeti.

Vlada Makedonije je više puta istakla da želi da "izgradi širok konsenzus" o rešenju dvoipodecenijskog spora s Grčkom.

Posrednik UN u sporu dve susedne zemlje Metju Nimic, kako je najavljeno, 29. i 30. januara posetiće Atinu, a Skoplje 1. februara, da bi ga obavestili o stavovima vlada tih dveju susednih zemalja o "inicijalnom okviru za rešavanje razlika oko naziva", koji je Nimic predložio na sastanku s pregovaračima dveju strana 17. januara u Njujorku.

Po pisanju i grčkih i makedonskih medija, Nimic je dostavio pet verzija predloga u kojima ispred reči "Makedonija" stoji dodatak Severna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza te reči, a dva naziva su napisana makedonskom transkripcijom na latinici i bez prevoda na engleski.

Posle sastanka u Njujorku, Nimic je izjavio da je "na vidiku rešenje" tog spora koji traje gotovo tri decenije. Ove nedelje su se prvi put sastali premijeri dveju zemalja i podigli nivo pregovora, uz optimističke izjave o mogućem ishodu, mada ne ulazeći ni u šta konkretno.

Spor koji Skoplje ima s Atinom na pravo da koristi reč "Makedonija", kako se zove i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

XS
SM
MD
LG