Dostupni linkovi

Ministarstvo kulture osudilo napade na Janjića i Hajdari


Dragan Janjić
Dragan Janjić

Pojave kao što su napadi i pretnje kojima su poslednjih dana izloženi dvoje novinara Dragan Janjić iz Srbije i Una Hajdari sa Kosova su „neprihvatljive i nikada neće biti podržane od Ministarstva kulture i informisanja Srbije“.

To stoji u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa koje nam je putem mejla prosledio državni skeretar Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije Aleksandar Gajović.

„Ovo se ne odnosi samo na slučajeve kada je reč o novinarima i medijima, već uopšte na bilo kakav oblik nezakonitog postupanja u odnosu na svakog građanina Republike Srbije. Kada na kritički način iznosim ovaj stav, u konkretnom slučaju se on odnosi na profesiju novinara i medija, onda pre svega, imam u vidu članova 75, 79. i 80. Zakona o javnom informisanju i medijima koji jasno regulišu problem koji ste naveli“, napisao je Gajović.

Napadi na Janjića, urednika u agenciji Beta, usledili su nakon što je nedavno ubistvo jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića opisao kao političko, a na novinarku Reportera bez granica Hajdari pošto se putem tvitera našalila na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Više medijskih organizacija iz regiona protestovalo je povodom ovih napada.

XS
SM
MD
LG