Dostupni linkovi

Novinari regiona: Solidarno uz Unu Hajdari i Dragana Janjića


Dragan Janjić, urednik agencije Beta, i potpredsednika NUNS-a.

Desetine novinara sa prostora bivše Jugoslavije je osudilo napade na kolegu iz Srbije Dragana Janjića i kolegicu s Kosova Unu Hajdari.

"Mi, novinari sa postjugoslovenskih prostora, okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu, najoštrije osuđujemo zastrašivanje i pretnje upućene našem kolegi Draganu Janjiću i koleginici Uni Hajdari u tabloidima i preko društvenih mreža u Srbiji", navodi se u otvorenom pismu.

Glavnog urednika novinske agencije Beta Dragana Janjića najpre je predsednik Srbije javno prozvao na konferenciji za medije, zbog tvita u kojem je Janjić naveo da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano. Potom je na društvenim mrežama optužen da mrzi sve srpsko, a javnosti je u sponzorisanom oglasu Fejsbuk stranice "Srbija NAŠA zemlja" ponuđena i njegova kućna adresa.

Zbog ugrožene bezbednosti Dragana Janjića, Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Kosovska novinarka Una Hajdari, koja za međunarodnu novinarsku organizaciju Reporteri bez granica nadgleda stanje slobode medija u zemljama Zapadnog Balkana, nakon objave šaljivog tvita kojim je komentarisala konferenciju za štampu predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete severu Kosova, odmah je napadnuta u prorežimskom tabloidu Informer i na nizu ultradesničarkih sajtova, koji su objavili njenu fotografiju nazivajući je mrziteljkom svega srpskog i Vučića", navodi se.

Nakon objave huškačkog članka, Una je preko društvenih mreža dobila niz uvreda i ozbiljnih pretnji.

"Ovakav odnos prema našim kolegama je apsolutno neprihvatljiv i predstavlja ozbiljnu pretnju slobodi govora. Javnim diskreditacijama novinara od strane nosilaca najviših političkih funkcija i sporim i neefikasnim delovanjem institucija u Srbiji, država podstiče atmosferu u kojoj je verbalno ili fizičko nasilje dozvoljeno nad svakim ko na bilo koji način, pa makar i benignom šalom, izražava stav drugačiji od poželjnog. Ovakvo činjenje i nečinjenje države i njenih predstavnika dovelo je do toga da je u javnom prostoru u Srbiji danas gotovo nemoguće čuti kritičko mišljenje", ističu novinari u javnom pismu.

Posebno je indikativno, ističu, da su se napadi dogodili neposredno nakon posete Evropske federacije novinara, koji su u Srbiju došli zbog sve lošijeg stanja u sferi slobode medija.

"Podsećamo da je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU izražena zabrinutost zbog izveštaja o napadima i zastrašivanju novinara. Smatramo nedopustivim otvorene pretnje našim kolegama zbog javno izgovorene reči i zahtevamo adekvatnu reakciju srbijanskih i međunarodnih institucija i organizacija i hitno pronalaženje i kažnjavanje vinovnika. Društvo u kojem se otvoreno preti novinarima i novinarkama i ugrožava njihova bezbednost nije slobodno i takvo ne može ni postati", zaključuje se u pismu.

Ranije danas je Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara u Srbiji osudila pretnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, šest medijskih udruženja država bivše Jugoslavije, navodi se da je od 16. januara sa Fejsbuk stranice "Srbija NASA zemlja" Janjiću stiglo više od 300 komentara sa različitim uvredama.

Takođe, ovom novinaru su upućene i direktne pretnje smrću - "Na Kalemegdan pa metak u čelo", "Obesiti ga trgu" i slično.

"Imajući u vidu da se na stranici traže, a potom i nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, Regionalna platforma smatra da je bezbednost Dragana Janjića direktno ugrožena", stoji u saopštenju Regionalne platforme.

"Prema informacijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, hajka je pokrenuta sponzorisanim postom što ukazuje da se radi o organizovanoj kampanji protiv Janjića", dodaje se.

"Na konferenciji za štampu povodom ubistva Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je direktno prozvao Janjića i na taj način indirektno ohrabio ovu jezivu kampanju protiv njega", izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a, a prenosi se u saopštenju Regionalne platforme.

Regionalna platforma je zatražila od nadležnih organa Srbije da odmah preduzmu sve zakonom predviđene mere protiv pojedinaca koji putem društvenih mreža otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića. Od najviših predstavnika vlasti Republike Srbije se traži da javno i nedvosmisleno osude pretnje i poruke mržnje prema Janjiću.

Ova medijska asocijacija navodi i da je u Srbiji je tokom 2017. godine registrovano 32 incidenta, od kojih je 6 fizičkih napada na novinare, 22 pretnje, 2 napada na imovinu kao i po jedan slučaj nadzora i diskriminacije.

Regionalnu platformu čine: Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

XS
SM
MD
LG