Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Arežina podneo novu tužbu protiv RTV-a


Slobodan Arežina

Programski direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodan Arežina izjavio je da su njegovi pravni zastupnici podneli još jednu tužbu protiv pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Arežina je na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) rekao da se tužba odnosi na odluku uprave RTV-a da donese rešenje o dva programska direktora jer je suprotna Statutu i sistematizaciji RTV-a, prenosi Beta.

RTV je ove sedmice naložio zaposlenima da se ubuduće ispod emisija na odjavnim špicama potpišu dva programska direktora, uprkos presudi Apelacionog suda po kojoj imaju obavezu da na mesto programskog direktora vrate Slobodana Arežinu, koji je sa te funkcije protivzakonito smenjen u maju 2016. godine.

Mada je još 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina (RTV), Slobodan Arežina funkciju koju je obavljao do nezakonite smene 4. maja 2016. godine i dalje nije uspeo da preuzme.

U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti i "strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija".

U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina je predložio vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u maju pretprošle godine, te emisija koje su u međuvremenu izbačene iz programa, poput "Radara", "U nedostatku dokaza" i "Gruvanja".

Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović. Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali su Pokret Podrži RTV koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja.

Arežina je na sinoćnoj tribini "Začarani medijski i politički krugovi - 28 godina" rekao da očekuje da će Upravni odbor RTV-a doneti novu odluku o njegovoj smeni sa mesta programskog direktora, jer žele da ga kroz tu "igru" spreče da preuzme svoj posao.

XS
SM
MD
LG