Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stefanović kritikovao Džozefa zbog komentara o Ivanoviću


Edward P. Joseph, profesor američkog univerziteta Johns Hopkins (Džons Hopkins) u Vašingtonu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u sredu da je izjava američkog profesora Džozefa Edvarda (Edward Joseph) o ubistvu jednog od političkih predstavnika Srba na Kosovu Olivera Ivanovića, skandalozna prenosi Beta.

"Ne mogu da zamislim da bilo ko, pogotovo ne univerzitetski profesor, može da kaže da iz smrti čoveka može da proistekne bilo šta dobro", rekao je Stefanović novinarima posle sastanka sa ministarkom unutražnjih poslova Švajarske Simonetom Samaruga.

Stefanović je rekao da je od 2000. do danas na Kosovu ubijeno više od 1.000 Srba, a da je malo ko za to odgovarao.

Smatra da izjave poput profesora Edvarda ne mogu doprineti bezbednosti Srba koji žive na Kosovu, kao ni razvijanju dobrih odnosa Srba i Albanaca i povećanju stabilnosti u regionu.

Stefanović je rekao da se nada da ta izjava nema podršku zvanične politike SAD.

U intervjuju za RSE, profesoru američkog univerziteta Johns Hopkins (Džons Hopkins) u Vašingtonu, postavljno je sljedeće pitanje:

"Na ubistvo srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića mnogi gledaju kao na priliku za rast tenzija na Kosovu. U jednom Vašem tekstu kažete drugačije: "Jedno takvo ubistvo je upravo ono što je trebalo Kosovu". Zašto?

Odgovor Džozefa na to pitane za Radio Slobodna Evropa je sljedeći:

"Dozvolite mi da budem jasan, za ubistvo nikad ne postoji potreba, ubistvo je tragedija. Stvar je u tome da, ukoliko sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, onda ispada da je razlog tome ono oko čega se brinuo Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu. Ne da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu.

Oliver Ivanović je na to upozoravao. Govorio je o otvorenoj prodaji droge, o kriminalcima u okolini, o nedostatku policijske vlasti, o mogućoj saradnji policije sa kriminalcima ili o infiltraciji kriminalaca u policiji. On je o svemu tome govorio u intervjuu za Vreme u septembru prošle godine.

Ubijen je i sada je mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom. To kažem i u mom tekstu, da je to zaista moguće ukoliko se uključe Sjedinjene Države".XS
SM
MD
LG