Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti u Švajcarskoj zbog dolaska Trampa u Davos


Donald Tramp će održati govor u petak

Više od hiljadu ljudi protestovalo je juče u Cirihu zbog predstojećeg dolaska američkog predsednika Donalda Trampa na Svetski ekonomski forum u Davosu, prenosi izveštač agencije Frans pres.

Tramp će se u Davosu sastati sa brojnim zvaničnicima, a poslednjeg dana skupa, u petak će održati govor.

Njegov dolazak je potvrđen u ponedeljak, pošto je bio doveden u pitanje zbog budžetske krize u Vašingtonu.

Bela kuća je saopštila da će se Tramp krajem ove nedelje u Davosu sastati sa predsednikom Ruande Polom Kagameom, izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Na protestnom skupu u Cirihu demonstranti su uzvikivali "Tramp nije dobrodošao" i nosili plakate sa natpisima "izbacite Trampa" i "Uništite svetski ekonomski forum" i "Švajcarska je domaćin nacistima", prenosi Beta.

Skupovi protiv Trampa organizovani su sinoć i u drugim švajcarskim gradovima, prenela je agencija ATS.

Kako će Tramp da se ponaša na skupu je tema velikih spekulacija, a učesnici pokušavaju da pogode šta će Tramp reći i s kim bi mogao da se sastane na marginama skupa.

Oni koji su dogogodišnji učesnici Davosa kažu da bi moglo da se desi da ne naiđe na najtopliji prijem među onima koji se zalažu za globalnu trgovinu i koji su uznemireni zbog njegovog dolaska na vlast.

Poslednji američki predsednik koji je posetio Davos bio je Bil Klinton 2000. godine. Predsednici Barak Obama, Džordž Buš mlađi i Džordž Buš stariji su propuštali Forum, a Ronald Regan se pojavio preko video linka.

Manifestaciju protiv Trampa u Cirihu su organizovali Mladi švajcarski socijalisti i Pokret za socijalizam, a pridružile su im se brojne organizacije protiv globalizacije.

Peticija švajcarske organizacije Campax, pokrenuta 10. januara pod nazivom "Trampe niste dobrodošli, držite se dalje od Davosa" već je sakupila 17.000 potpisa.

XS
SM
MD
LG