Dostupni linkovi

Ured za veterinarstvo BiH: Kontrolom nije utvrđena zaraza mesa


Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine BiH

Po ustaljenoj proceduri saradnje sa Republikom Turskom, u slučaju svake sporne pošiljke obavještava se Bosna i Hercegovina odnosno Ured za veterinarstvo BiH, kao što je urađeno i sa spornom pošiljkom iz avgusta 2017.godine, navodi se u saopćenju Ureda za veterinarstvo BiH.

"Naknadnom kontrolom izvoznih objekata "Bajra" iz Travnika, koje je koristio izvoznik mesa za Tursku, utvrđeno je da objekat ispunjava sve neophodne uslove i da nema prisustva E. coli.

Uzorci su uzeti u prisustvu službenih veterinara Ureda za veterinarstvo BiH i službenih veterinara iz Republike Turske i objekat je nakon utvrđene kontrole ponovo dobio odobrenje za isporuku mesa", navodi se u saop'enju.

Važno je napomenuti da svakoj isporuci mesa iz BiH u Tursku prisustvuju veterinarski inspektori iz Republike Turske kao i nadležni kantonalni veterinarski inspektori iz BiH.

Također se svaka pošiljka mesa za koju se prilikom druge kontrole, u ovom slučaju na turskoj granici, ustanovi da je neispravna, ne vraća u Evropsku uniju, nego se prema jasno utvrđenim propisima, uništava na teritoriji Republike Turske. To je urađeno i ovom prilikom i to su uobičajene procedure koje se, u ovakvim slučajevima primjenjuju i dosljedno provode.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je prokomentarisao za Klix.ba informaciju o navodima turskih medija da je iz Bosne i Hercegovine u Tursku izvezeno zaraženo meso, kazavši da je za to nadležan Ured za veterinarstvo, a da se trenutno meso u Tursku izvozi bez problema.

Iako postoji vjerovatnoća da je iz BiH u Tursku izvezeno 20 tona zaraženog mesa, turska strana još uvijek nije pokrenula nikakav postupak u cilju obustave uvoza iz BiH.

Ministar Šarović za Klix.ba je kazao da se izvoz mesa u Tursku odvija bez zastoja.

"Izvoz mesa se odvija bez zastoja, a svaku isporuku kontrolišu turski i bh. kantonalni veterinarski inspektor. Pošiljke koje su neispravne ne mogu se vratiti, već se uništavaju", kazao je Šarović.

Napomenuo je da će se Ured za veterinarstvo BiH očitovati o navodima da je Turcima prodato zaraženo meso, jer ta institucija korespondira s turskom stranom.

XS
SM
MD
LG