Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda poslata Vladi Kosova


Predsedništvo Skupštine raspravlja o ovom pitanju na osnovu zahteva 43 poslanika koji zahtevaju ukidanje suda

Predsedništvo Kosova odlučilo je da se inicijativa poslanika o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine prosledi Vladi Kosova na razmatranje, izjavio je Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja koji je prisustvovao sastanku Predsedništva Kosova gde je na dnevnom redu bilo to pitanje.

„Onako kako je zahtevala inicijativa poslanika, tako se i dešava. Ovo sada prelazi na Vladu Kosova, lopta je u rukama Vlade Kosova, šta misli o ukidanju Specijalnog suda. Sada ovo pitanje više nije u rukama Skupštine“, dodao je Konjufca.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine, izjavio je nakon sastanka Predsedništva da je ovakvo delovanje na osnovu Pravilnika Skupštine.

„Inicijativa poslanika poslata je Vladi da da mišljenje i to je u skladu sa procedurom“, dodao je Veselji.

Memlji Krasnići, ispred vladajuće Demokratske partije Kosova, kazao je nakon sastanka da je sada sve u procesu i da niko ne može da zatvori oči naspram jedne osetljive teme koja je zahvatila Kosovo.

„Proceduralno, ova tema će dobiti i konačan odgovor“, kazao je on.

„Većina poslanika Demokratske partije je potpisala inicijativu. Predsedništvo partije doneće i političke odluke“, dodao je on.

"Mislim da smo obavezni da poštujemo zakone i pravilnike. Kako se zakonom predviđa, Predsedništvo je imalo tu odgovornost da ovo pitanje pošalje Vladi“, dodao je.

Ranije je Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) napustio sastanak predsedništva Kosova pošto je na dnevnom redu bilo pitanje o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine.

Avdulah Hoti je kazao da je ta odluka u skladu sa stavom ove partije, koja smatra da bi ukidanje Zakona o Specijalizovanim komorama (Specijalni sud za ratne zločine) bilo štetno po Kosovo.

„Ovo je veoma diskutabilno pitanje za kosovsko društvo, jer dovodi u pitanje sve odnose koje je Kosovo do sada izgradilo sa najjačim partnerima međunarodnog, demokratskog sveta. DSK je protiv ove inicijative i mi smo zato napustili sastanak. Videćemo kako će dalje postupiti parlamentarna većina“, kazao je on.

„U trenutku kada je to pitanje došlo na red, mi smo napustili salu“, dodao je.

Na predsedništvu će se odlučiti da li će se ovo pitanje proslediti Skupštini na razmatranje i glasanje.

Predsedništvo Skupštine raspravlja o ovom pitanju na osnovu zahteva 43 poslanika koji zahtevaju ukidanje suda, smatrajući ga monoetničkim.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, izjavio je prošle nedelje da će se poslanici Skupštine Kosova koji su podržali inicijativu o gašenju Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa teškim posledicama, ukoliko takva inicijativa uspe.

Kosovski Specijalni sud sa sedištem u Hagu bi trebalo da istraži navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad nealbanskim civilima, koji su navedeni u izveštaju Saveta Evrope švajcarskog senatora Dika Martija.

XS
SM
MD
LG