Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Odloženo razmatranje ukidanja Specijalnog suda


Kosovski parlament

Predsedništvo Skupštine Kosova odložilo razmatranje inicijative 43 poslanika o ukidanju Zakona o specijalizovanim komorama, odnosno Specijalnom sudu za ratne zločine, za sledeću nedelju. Naime, do sastanka predsedništva nije uopšte došlo zbog nedostatka kvoruma.

Pre sastanka, američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, sastao se sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem. Iz predsedništva su rekli da je ovo bio redovan sastanak koji se održava svake srede.

Ranije jutros Delavi se obratio pojedinim medijima i rekao da će se poslanici Skupštine Kosova koji su podržali inicijativu o gašenju Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa posledicama, ukoliko takva inicijativa uspe.

„Oni to znaju, rekli smo im“, kazao je Delavi.

On je dodao da je posvećenost Kosova pravosuđu i budućnosti pod velikim rizikom zbog inicijative o ukidanju Zakona o Specijalizovanim komorama.

„Ti napori su užasan primer sopstvenog interesa koji prevladava zajedničko dobro i interese Kosova kao države“, kazao je Delavi.

On je dodao da je Specijalni sud važan za Kosovo i da će Sjedinjene države da urade sve kako bi sud sproveo svoj mandat.

On je naglasio da je Specijalni sud u vezi pravde pojedinačnim žrtvama.

„Kosovo ne može da bude država u kojoj je nekažnjivost norma. Prihvatanje takve realnosti znači povratak u eru Miloševića protiv koje su se generacije Kosova borile“, naglasio je.

XS
SM
MD
LG