Dostupni linkovi

Turska armija granatira sirijske Kurde


Turska armija je granatirala u petak regiju Afrin na severozapadu Sirije, čime je Ankara započela kampanju protiv kurske milicije YPG na područjima koja kontroliše.

Kurdska komanda je saopštila da su turske snage ispalile oko 70 granata na kurdska sela.

Prekogranična paljba je usledila nakon višednevnih pretnji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će slomiti miliciju YPG kao odgovor na, kako ga Angara doživljava, rastući uticaj Kurda na širem području severne Sirije.

Turska smatra paravojne grupe sirijskih Kurda produženom rukom kurdskih pobunjenika koji se bore protiv Turske te su već najavili da će napasti enklavu Afrin.

Poslednjih dana grupisala je blizu granice trupe, tenkove i vojnu mehanizaciju. Turski ministar obrane Nuretin Canikli u petak je rekao da je napada u toki.

“Operacija je de facto započela granatiranjem ciljeva preko granice, a svi teroristi i njihove mreže u enklavi biće eliminisani. Nema drugog puta”, rekao je Canikli.

Rojhat Roj, portparol YPG u Afrinu, rekao je da je reč o najtežem napadu Turske, ali da će kurdske jedinice odgovoriti svim raspoloživim snagama na svaki atak na Afrin.

“Za sada nema žrtava, već samo materijalne štete”, dodao je Roj.

Turska vojna akcija protiv Kurda preti dodatnim narušavanjem odnosa sa SAD-om koji podupire Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima ključnu ulogu upravo imaju kurdske jedinice. SDF je pre nekoliko meseciporazio militante “Islamske države”, isteravši ih iz njihove prestonice u Raki.

Američki Stejt department je pozvao Tursku da se fokusira na borbu protiv “Islamske države” i uzdrži od vojne operacije u Afrinu.

Ankaru je razbesnela vojna podrška Vašingtona kurdskoj YPG miliciji i najava da će pripadnici američke armije ostati u Siriji kako bi obučavali 30 hiljada pripadnika pograničnih jedinica SDF, čiju okosnicu će činiti Kurdi.

Ove snage će kontrolisati granicu prema Turskoj i Iraku.

Potez SAD kritikovali su i Rusija i Iran.

Turska tretira YPG kao terorističku organizaciju, kao ogranak zabranjene Radničke partije Kurdistana, koja je na čelu višedecenijske pobune u jugoistočnom delu Turske.

Turski ministar Canikli je kritikovao Vašington i zbog stava da je i dalje naglasak na borbi protiv IDIL-a

“Pretnja od Daesha (“Islamske države”) je odstranjena i u Siriji i u Iraku. Stoga je bespredmetna takva opaska iz saopštenja”, dodao je turski ministar.

XS
SM
MD
LG