Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU pozdravila spremnost Vučića i Tačija za nastavak dijaloga


Sjedište Evropske komisije, Brisel

Evropska unija (EU) je pozdravila spremnost predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederike Mogerini, Maja Kocijančič.

Prema navodima Maje Kocijančič, spremnost Srbije i Kosova za nastavak dijaloga je potvrđena jučerašnjim telefonskim razgovorom dvojice predsednika.

Portparolka EU je potvrdila da se radi na zakazivanju novog sastanka na tehničkom nivou koji je otkazan u utorak zbog ubistva Olivera Ivanovića.

"Puna implementacija svih sporazuma koje su doneli u dijalog je obaveza koju su preuzele obe strane i to je odlučujuće za brzinu kojom će one napredovati na evropskom putu", izjavila je Kocijančič.

Novi sastanak bi trebao da obeleži formalan nastavak dijaloga na tehničkom nivou posle više od godinu dana zastoja.

Ova runda je bila zakazana za 16. januar, međutim nakon ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, susret je otkazan.

Prema rečima portparolke Kocijančič, do otkazanja je došlo kako bi se strane posvetile okolnostima ubistva Olivera Ivanovića.

XS
SM
MD
LG