Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grabar-Kitarović posjetila Ahmiće i Križančevo Selo


Kolinda Grabar-Kitarović ispred spomen-obilježja u Ahmićima i Križančevom Selu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je danas mimo protokola, na svoju inicijativu, posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

"U mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini. Jednostavno, pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti, ali prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi... Treba gledati u budućnost dobrih odnosa svih naroda i građana BiH", objasnila je Grabar-Kitarović novinarima u Vitezu zašto je mjesta stradanja posjetila bez prisustva medija.

U selu Ahmići su 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izvršili strašni masakr, ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Šesnaestog aprila među ubijenim civilima bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba.

Krvavi događaji u Ahmićima su počeli 16. aprila rano ujutro. Zapaljena je većina bošnjačkih kuća te je srušena i džamija. Zločin u Ahmićima je na Međunarodnom sudu u Hagu okarakterisan kao zločin protiv čovječnosti.

Grabar-Kitarović je također posjetila i Križančevo Selo kod Viteza u kojem su 22. i 23. decembra 1993. godine, pripadnici Armije RBiH ubili znatan broj vojnika HVO-a i hrvatskih civila te spalili selo.​

Kako je istakla Grabar-Kitarović, jedna od poruka današnje posjete srednjoj Bosni je da je Hrvatska uz Hrvate iz BiH, te da je njena zemlja spremna pomoći kako bi bio zaustavljen očigledan trend iseljavanja.

"Hrvatska mora ulagati u ova područja... Nadam se da će s gospodarskim oporavkom Hrvatske, tih projekata bit još više, jer je to jedini način da pomognemo ljudima da ostanu ovdje i da se poboljša kvalitet života, a time i promičemo prijateljstvo između BiH i Hrvatske", kazala je.

Na novinarsko pitanje da li je izmjena Izbornog zakona garant opstojnosti bh. Hrvata, istaknula je da to ovisi o sveukupnon stanju u zemlji, odnosno nužnim reformama.

"Uz socijalne i gospodarske reforme, nužno je provesti i političke reforme, koje će omogućiti opstojnost i pravnu sigurnost hrvatskom narodu u BiH, kako bi se on održao kao konstitutivan, a ne bio sveden na razinu manjine, te kako bi nastavio graditi zajedničku budućnost sa ostalim narodima u BiH", kazala je.

Rezimirajući dvodnevnu posjetu BiH, Grabar-Kitarović je istaknula da su nastavljeni prijateljski razgovori oko otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske, naglasivši da dijalog treba njegovati i u budućnosti.

"Mislim da je potrebno održavati kontinuitet ovih razgovora, da oni budu dinamični i izravni, a ne da jedni drugima ne šaljemo poruke putem medija", dodala je.

Na upit novinara koji se odnosio na izgradnju Pelješkog mosta, što je jedno od otvorenih pitanja između dvije zemlje, Grabar-Kitarović je istaknula kako će se ovaj most graditi, te je naglasila da on nije uperen protiv BiH ili da na bilo koji način želi zaobići BiH.

"To je u određenoj mjeri rasterećivanje BiH, odnosno svih ljudi koji žive u Neumu i okolici, i svih onih koji žele preći iz jednog dijela Hrvatske u drugi, kako ne bi satima čekali na granici. Ne želimo da Neum bude tranzitni centar, nego prelijepo turisitčko središte, što i jeste", ocijenila je ona.

Tokom posjete srednjoj Bosni, hrvatska predsjednica je istaknula kako je pred BiH dugačak i naporan put integriranja u Europsku uniju (EU), u čemu je njena zemlja spremna pomoći.

Grabar-Kitarović je u službenom posjetu BiH.


XS
SM
MD
LG