Dostupni linkovi

Delavi: Posledice ako se ne usvoji Zakon o Specijalnom sudu


Užasan primer sopstvenog interesa koji prevladava zajedničko dobro i interese Kosova kao države: Greg Delavi
Užasan primer sopstvenog interesa koji prevladava zajedničko dobro i interese Kosova kao države: Greg Delavi

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je u sredu da će se poslanici Skupštine Kosova koji su podržali inicijativu o gašenju Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa posledicama, ukoliko takva inicijativa uspe.

„Oni to znaju, rekli smo im“, kazao je Delavi.

Obraćanje Delavija u vezi Specijalnog suda za ratne zločine održano je uoči sastanka predsedništva Skupštine Kosova u sredu na kojem treba da se odredi dnevni red sledeće sednice Skupštine

Zahtev poslanika o ukidanju Zakona o Specijalizovanim komorama (Specijalnom sudu za ratne zločine) i dalje je na snazi.

Ambasador Delavi je rekao da je posvećenost Kosova pravosuđu i budućnosti pod velikim rizikom zbog inicijative o ukidanju Zakona o Specijalizovanim komorama.

„Ti napori su užasan primer sopstvenog interesa koji prevladava zajedničko dobro i interese Kosova kao države“, kazao je Delavi.

On je dodao da je Specijalni sud važan za Kosovo i da će Sjedinjene države da urade sve kako bi sud sproveo svoj mandat.

On je naglasio da je Specijalni sud u vezi pravde pojedinačnim žrtvama.

„Kosovo ne može da bude država u kojoj je nekažnjivost norma. Prihvatanje takve realnosti znači povratak u eru Miloševića protiv koje su se generacije Kosova borile“, naglasio je.

On je u ime Američke ambasade izrazio saučešce porodici Ivanović zbog ubistva Olivera Ivanovića. Kazao je da je njegovo ubistvo „tragedija za Kosovo“, te da „niko ne bi trebalo da koristi ovaj zločin za političke ciljeve“.

XS
SM
MD
LG