Dostupni linkovi

Češka vlada milijardera Babiša podnela ostavku


Nećemo davati na referendum spoljnopolitičke obaveze Češke: Andrej Babiš
Nećemo davati na referendum spoljnopolitičke obaveze Češke: Andrej Babiš

Nova češka manjinska vlada milijardera Andreja Babiša podnela je danas ostavku pošto nije dobila poverenje parlamenta i ostaje da radi dok predsednik Miloš Zeman ponovo ne poveri Babišu mandat da sastavi novu vladu.

"Podneli smo ostavku. Zatražio sam sastanak sa predsednikom Zemanom da mu ostavku uručim lično", rekao je Babiš na konferenciji za novinare u sedištu vlade.

Tajkun prehrambene i hemijske industrije i lider pobedničke stranke na oktobarskim parlamentarnim izborima nije mogao da sastavi koalicionu većinsku vladu zato što je preostalih osam stranaka koje su ušle u parlament odbilo da premijer bude osoba koja je krivično gonjena i optužena za mahinacije sa dotacijama iz fondova Evropske unije.

Babiš je juče zatražio ukidanje imuniteta kako bi se pred sudom branio od optužbi da je iz evropskih fondova za mala i srednja preduzeća uzeo novac za porodičnu farmu Rodino gnezdo, a Odbor za mandate i imunitet Poslaničkog doma parlamenta preporučio je plenumu da izglasa ukidanje imuniteta.

Predsednik Miloš Zeman izjavio je da mu ne smeta istraga protiv premijera i da neće dozvoliti prevremene izbore, tako da će Babišu dati drugu šansu da sastavi vladu, u nadi da će neke demokratske stranke promeniti stav i pristati da udju u koaliciju ili dati tihu tišinu drugoj Babišovoj vladi.

Velike bojazni da bi u Babišovu vladu mogli da udju ksenofobni antiislamski ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija su nešto manje, pošto je vlada odbila glavni uslov lider SPD Tomija Okamure - da vlada usvoji zakon o referendumu o izlasku Češke iz Evropske unije.

"Nećemo davati na referendum spoljnopolitičke obaveze Češke, Evropsku uniju i NATO", rekao je Babiš i tako odbacio mogućnost da bi Česi mogli da dobiju pravo glasa o referendumu o Čegzitu.

Babiš je takodje rekao da bi za referendum trebalo da bude obavezno 800.000 potpisa, znači oko 10 odsto registrovanih birača, kao u nekim drugim zemljama EU, a ne svega 100.000 kako su predložili Okamurini poslanici. Referendum bi bio važeći ako na njemu glasa polovina registrovanih birača.

Sa pregovorima o novoj vladi stranke iščekuju drugi krug predsedničkih izbora 26. i 27. januara i da li će dosadašnji predsednik Miloš Zeman uspeti da osvoji poverenje Čeha da vodi zemlju i narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG