Dostupni linkovi

EU: Povući zahtev za ukidanje Specijalnog suda na Kosovu


Parlament Kosova
Parlament Kosova

Evropska unija pozvala je poslanike Skupštine Kosova, organizatore inicijative o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine, da povuku takav zahtev.

Svaki pokušaj ukidanja ili izmene mandata Specijalizovanih komora ozbiljno potkopava posvećenost Kosova vladavini zakona i ugrožava zajednički rad EU i Kosova u oblasti vladavine prava poslednjih godina, saopšteno je iz Kancelarije sprecijalne predstavnice EU na Kosovu u petak.

„To bi negativno uticalo na odnose Kosova sa EU“, dodaje se.

Krajem decembra 43 poslanika Skupštine Kosova pokrenulo je inicijativu o ukidanju zakona Specijalizovanih komora i tužilaštva (Specijalnog suda za ratne zločine), zahtev koji je i dalje na snazi, što EU, kako se ističe u saopštenju veoma zabrinjava.

EU poziva poslanike da povuku zahtev dok je medije i civilno društvo pohvalila za podizanje glasa protiv „ove štetne inicijative“.

Unija podseća da podržava napredak Kosova na putu evrointegracija, te dodaje da kosovsko rukovodstvo mora da drži Kosovo na evropskoj agendi.

Zahtev o ukidanju suda je i dalje na snazi, a Skupština je trenutno na zimskoj pauzi do treće nedelje januara.

Sve ovo usledilo je nakon što je Skupštini Kosova predata peticija u organizaciji ratnih veterana sa više od 15.000 potpisa, kojom se zahtevalo ukidanje suda ili izmena zakona.

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da se zahtev poslanika ne tiče izazivanja suda i njegovog ukidanja, već da se radi o alternativi kao što je to bio slučaj u drugim zemljama u regiji.

„Ja ne ohrabrujem poslanike, ali svaku odluku Skupštine Kosova ću sprovesti zakonski i potpisati. Ukoliko je ne potpišem, onda ću da prekršim Ustav“, objasnio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG