Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Česi biraju predsednika


Plakat iz kampanje Miloša Zemana u Pragu

Više od osam miliona Čeha izlazi danas popodne i u subotu pre podne na druge direktne predsedničke izbore kao na svojevrsni referendum da li žele da u predsedničkom zamku Hradčani i narednih pet godina ostane Miloš Zeman, predsednik jači nego što mu omogućava Ustav, ali koji poput američkog predsednika Donalda Trampa izaziva do sada najdublje podele u društvu.

Česi sada u prvom krugu imaju izbor izmedju devet kandidata, medju kojima prema predizbornim anketama raspoloženja birača najviše šansi da sa sigurnim favoritom izbora, Zemanom, u eventualni drugi krug 26. i 27. januara udje naučnik, dugogodišnji predsednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš zagovornik ulaska Češke u Evropsku uniju prve brzine, jezgro dublje integracija i povratka Češke idealima plišane revolucije iz 1989. godine.

Zeman u novoj trci za predsednika Češke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

"Reč je o izboru da li će Češka pokušati da se izbori za jaču poziciju u Evropskoj uniji ili će nastaviti sa okretanjem ka Istoku. Za to je naravno vezano pitanje da li će Češka nastaviti da razvija standardnu demokratiju po evropskim standardima ili će se nametnuti demokratija kojom upravljaju oligarhijski interesi", izjavio je politikolog Danije Kroupa.

Zemanu je dan pred izbora stigla očekivana jaka podrška od novog češkog premijera, tajkuna prehrambene i hemijske industrije, najbogatijeg Slovaka a drugog najbogatije biznismena u Češkoj, Andreja Babiša.

"Glasaću za Zemana zato što smatram da je jedna od najizrazitijih ličnosti naše politike od pada komunista, jaka ličnost koja polarizuje društvo ali pre svega čovek koji ne krade, poštuje datu reč, iza njega stoje rezultati putuje u unutrašnjost. Za razliku od drugih političara ne živi od politike nego za politiku", podržao je Zemana Babiš.

Prema anketama Zeman nema mnogo šanse da pobedi u prvom krugu, jer i u anketama koje očekuju najveću podršku ne očekuju da bi mogao da dobije više od 47 odsto umesto potrebnih preko 50 odsto glasova birača.

Česi će tako ime novog predsednika saznati najverovatnije krajem januara a sam Zeman je izjavio da je nervozan i stoga što, kako je kazao, Česi imaju tu osobinu da ne praštaju uspeh i da se ujedinjuju svi protiv jednog najjačeg kandidata.

Rezultati prvog kruga biće poznati već u subotu uveče.

XS
SM
MD
LG