Dostupni linkovi

Assange dobio državljanstvo Ekvadora


Julian Assange, London
Julian Assange, London

Ekvador je dodijelio državljanstvo osnivaču WikiLeaksa (Vikiliks) Julianu Assangeu (Džulijan Asanž) koji već pet godina živi u azilu u veleposlanstvu te zemlje u Londonu.

Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora priopćilo je danas da su dužnosnici odlučili da Assangeu dodijele državljanstvo dok se ne nađe način za rješavanje njegove situacije, navodi agencija AP.

Assange se 2012. sklonio u valaposlanstvo Ekvadora u Londonu i odbijao je otići u Švedsku na ispitivanje u istrazi o silovanju, jer vjeruje da bi ga Švedska izručila Sjedinjenim Državama zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Ekvador je osnivaču WikiLeaksa odobrio politički azil.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije odbacio je zahtjev Ekvadora da Assangeu, koji je rođen u Australiji, odobri diplomatski status.

WikiLeaks je međunarodna organizacija sa sjedištem u Švedskoj koja objavljuje anonimne dojave odnosno na drugi način nedostupne dokumente uz čuvanje anonimnosti svojih izvora. Njenu internet stranicu, postavljenu 2006. godine, vodi The Sunshine Press.

Organizacija tvrdi da su je osnovali kineski disidenti, kao i novinari, matematičari i infromatički stručnjaci iz SAD-a, Tajvana, Europe, Australije i Južnoafričke Republike.

Pročitajte: 'WikiLeaks' ugrozio vojnike na bojnom polju

XS
SM
MD
LG