Dostupni linkovi

Diković: Nisam počinio niti naredio nijedan zločin na Kosovu


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković izjavio je danas da tokom sukoba na Kosovu nije počinio niti naredio nijedan zločin nad albanskim civilima, i da su svi komandanti Vojske Jugoslavije tokom rata 1999. godine učinili sve da bi sprečili zločine.

Diković je novinarima u Beogradu kazao da tokom sukoba na Kosovu nije dobio nijedno naređenje koje bi vodilo nečovečnom ponašanju prema civilima, već da je svaka naredba podrazumevala da pripadnici tadašnje VJ postupaju u skladu s običajima rata.

"Kao učesnika herojske borbe za odbranu Kosova i Metohije, danas me nazivaju zločincem, a oni koji su činili zločine, slobodno šetaju. Nijedan zločin nisam učinio, naredio niti sam uticao da do njega dođe", kazao je Diković novinarima u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

On je posle obilaska Spomen-sobe "Kosmetske žrtve" kazao da je 75 odsto otetih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji, kidnapovano posle dolaska misije KFOR.

"Ovo je prostor tuge za herojima i ponosa što smo imali ovakve ljude u odbrani našeg Kosova i Metohije. Oni ne smeju pasti u zaborav, njihove žrtve ne smeju biti uzaludne", kazao je načelnik Generalštaba VS kome je Slobodanka Krstić, majka dva pala borca, uručila zahvalnicu Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Diković nije želeo da odgovara na pitanja novinara u vezi sa odlukom ambasade SAD u Beogradu da mu ne odobri vizu za putovanje u SAD, na konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je održana 23. i 24. oktobra 2017. godine u Vašingtonu.

"Ne bih želeo sada da pričam ni o čemu drugom osim o žrtvama i njihovim porodicama, jer trenutak je takav da bih mogao reći nešto što nije na nivou dužnosti koju obavljam", kazao je Diković.

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu uručili su zahvalnice i Radio-televiziji Srbije, televiziji Palma plus iz Jagodine i zameniku direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Dušanu Kozarevu, dok je Diković uručio plaketu VS predsedniku tog udruženja Simi Spasiću.

XS
SM
MD
LG