Dostupni linkovi

Novi sukobi demonstranta i policije u Tunisu


Demonstracije u Tunisu

Napetost se ne stišava u Tunisu gde su u više gradova noćas izbili novi okršaji između demonstranata i policije, trećeg uzastopnog dana protesta zbog najavljenih mera štednje.

Socijalni protesti počeli su u ponedeljak u zemlji gde je pre sedam godina pokrenuto Arapsko proleće, kada je u demonstracijama svrgnut predsednik Zine al Abidin Ben Ali.

Na izolovanim mirnim demonstracijama već prošle nedelje osuđeno je povećanje cena i restriktivan budžet koji predviđa, između ostalog, povećanje poreza.

U Silijani na severozapadu Tunisa mladi su sinoć bacali kamenje i Molotovljeve koktele na policiju i pokušali da upadnu u sud u centru tog grada. Policija je uzvratila suzavcem, prenosi dopisnik agencije Frans pres.

Sukobi demonstranata i policije ponovo su sinoć izbili u Kaserinu, gde su demonstranti, uglavnom mladji od 20 godina pokušali da blokiraju puteve s zapaljenim gumama i bacali kamenje na policiju.

Više desetina demonstranata takodje je izašlo na ulice u Teburbi, blizu Tunisa, grada u kome je u utorak sahranjen muškarac koji je poginuo u okršajima u noći izmedju ponedeljka i utorak. Policija je uzvratila suzavcem.

Lokalni mediji navode da su slične scene vidjene u kvartovima blizu glavnog grada Tunisa.

Prilikom jučerašnje posete mestu Al Batan blizu Teburbe, tuniški premijer Jusef Šahed osudio je akte "vandalizma" koji po njemu služe interesima mreža korupcije da oslabe državu. On je za nerede optužio Narodni front, levičarsku partiju koja se protivi novom budžetu.

U noći između utorka i srede u demonstracijama je povređeno 49 policajca a 237 demonstranata je uhapšeno prema navodima policije.

Vojska je rasporedjena oko banaka, pošti i drugih osetljivih državnih zgrada u glavnim gradovima zemlje, navelo je Ministarstvo odbrane.

Posle više godina ekonomskog stagniranja i masovnog zapošljavanja u državnim službama zemlja je suočena s velikim finansijskim teškoćama.

Aktivisti kampanje "Šta čekamo" pokrenute početkom godine protiv podizanja cena pozvali su na masovne demonstracije u petak. Oni traže izmenu fiskalnog zakona kojim se povećava PDV i uvode razni drugi porezi, kao i bolju socijalnu pokrivenost ugroženih porodica i eikasniju borbu protiv korupcije.

U saopštenju sindikat UGTT pozvao je na okupljanje u nedelju ispred njegovog sedišta u Tunisu da se obeleži sedma godišnjica revolucije iz 2011.

XS
SM
MD
LG