Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Cena Arapskog proleća 614 milijardi dolara neostvarenog rasta


Ustanci u okviru Arapskog proleć doveli su do smene lidera i ratova u Libiji, Siriji i Jemenu

Arapsko proleće je region koštalo 614 milijardi dolara u vidu neostvarog rasta od 2011. godine, pri čemu nije iskorenilo probleme zbog kojih su se građani pobunili, saopštile su Ujedinjene nacije, u prvoj analizi ove vrste koju je objavila svetska organizacija.

Ekonomska i društvena komisija UN za Zapadnu Aziju je u svojoj proceni pošla od projekcija rasta pre Arapskog proleća, a uključila je i zemlje u kojima nije direktno bilo političkih sukoba ali su se posledice nereda u regionu prelile i na njih u vidu dolaska izbeglica, gubitka doznaka ili pada turističke posete.

Ustanci u okviru Arapskog proleća koje je počelo u Tunisu, doveli su do smene lidera u četiri zemlje i ratova u Libiji, Siriji i Jemenu.

U Siriji, gde su antivladini protesti prerasli u građanski rat u koji su uključene i strane sile, gubitak u padu BDP i prihoda iznosi 259 milijardi dolara od 2011. godine, navodi Komisija UN, podseća BBC.

U zemljama u kojima je došlo do političke tranzicije, nove vlade nisu sprovele neophodne ekonomske reforme kako bi iskorenile probleme koji su i doveli do nereda, navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG