Dostupni linkovi

Zeman obećao Babišu ponovno imenovanje


Andrej Babiš i Miloš Zeman
Andrej Babiš i Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je danas u parlamentu od poslanika pred glasanje o poverenju manjinskoj vladi lidera ANO, milijardera Andreja Babiša, da ignorišu to što je pod krivičnom istragom za zloupotrebu evropskih dotacija za njegovu porodičnu farmu Rodino gnezdo jer nije još pravosnažno osuđen.

Zeman je potvrdio da će ako Vlada danas ne dobije poverenje Babiša ponovo imenovati i u drugom pokušaju.

"Skoro jedini problem poverenja Vladi je krivična istraga protiv Andreja Babiša. Još od vremena starog Rima na optuženog se gleda kao da je nevin sve dok ga eventualno pravosnažno ne osude", kazao je danas predsednik Zeman u Poslaničkom domu parlamenta.

Podsetio je da je i današnja češka evrokomesarka pravde Vjera Jourova bila svojevremeno uhapšena zbog navodnih mahinacija sa evrodotacijama a puštena je kao nevina, kao i da češki sudovi oslobode 80 odsto lokalnih političara koji su optuženi za slične mahinacije.

Predsednik Zeman u obraćanju poslanicima pokazao je da je svestan da ova Babišova prva vlada neće dobiti sada poverenje i potvrdio je zato svoje ranije obećanje da će ponovo upravo Babiša, lidera pobedničke stranke, imenovati za premijera i dati mu dovoljno vremena da sastavi u drugom pokušaju vladu.

"Očekujem od premijera da će u drugom pokušaju voditi duge, teške pregovore tražeći zajedničke imenitelje. Svestan sam da to može da traje veoma dugo, pola godine se vode pregovori o vladi u Nemačkoj. Obavezujem se da ću pred drugi pokušaj dati dovoljno vremena, možda po nemačkom modelu za pregovore bilo o većinskoj koalicionoj vladi ili manjinskoj koju bi tolerisale ili podržavale neke stranke", kazao je Zeman.

Andrej Babiš objasnio je danas predstavljajući svoj program i tražeći poverenje Vlade da je svesno išao na prvi pokušaj gde ne može da očekuje poverenje zato što bi u suprotnom i dalje zemlju vodila prethodna koaliciona vlada u ostavci na čelu sa socijaldemokratskim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

XS
SM
MD
LG