Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savetnica Vučića kritikovala predsednika Evropske federacije novinara


Mogens Bliher Bjeregord, predsednik Evropske federacije novinara

Savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević uputila je pismo predsedniku Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensu Bliheru Bjeregordu u kojem je izrazila protest što ta organizacija nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS je podsetilo da će Misija EFJ doći u Beograd 18. januara da bi "utvrdila činjenice" o stanju medijskih sloboda u Srbiji, a da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje koordinira ovu posetu, negodovalo što se premijerka Srbije Ana Brnabić neće sastati s delegacijom EFJ zbog, kako je iz Vlade objašnjeno, ranije utvrđenih obaveza.

Savetnica Vasiljević u pismu Bjeregordu navela je da je Vučić "glavna meta većine kritika" koje dolaze iz Evropske federacije novinara i upitala zar ne bi bilo pošteno da njihovi predstavnici lično kažu Vučiću zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim i pruže mu priliku da iznese svoje viđenje situacije i svoje argumenete.

"Imajući u vidu da sam poslala pismo EFJ i gospodinu Bjeregordu, pre dva meseca, u kome sam komentarisala njegovu izjavu Radiju Slobodna Evropa ('Govoreći za Radio Slobodna Evropa, predsednik EFJ Bliher Bjeregord ocenio je Srbiju kao trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu, ističući da je konstantan pritisak na medije, koji dolazi od vlasti na Zapadnom Balkanu, u više navrata istaknut od strane EU komesara za proširenje Johanesa Hana'...), nadam se da ćete se saglasiti da bi duh poštenog postupanja nalagao da EFJ takođe zatraži sastanak sa predsednikom. Naročito pošto EFJ tvrdi da on pokušava da zatvori sve nezavisne medije", navela je Suzana Vasiljević.

Vasiljević je u pismu navela da je zbunjuje činjenica da iz Federacije nisu tražili sastanak sa predsednikom Srbije i upitala i "šta bi moglo motivisati EFJ da bojkotuje jednog pojedinca koga oni i NUNS rutinski krive za sve što u Srbiji ne valja", navodeći da nikako ne uspeva da shvati tu logiku.

"Bez obzira na njihovu motivaciju, ova odluka je, u najmanju ruku, neprofesionalna", ocenila je Suzana Vasiljević u pismu koje je preneo UNS.

Dodala je da je veoma razočarana njihovim pristupom, jer se nadala da će njihov cilj biti da se sastanu ne samo sa predstavnicima NUNS-a, već i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji ukoliko im je cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji.

"Očigledno sam pogrešila. To je pre 'misija koja potvrđuje NUNS-ove činjenice', što je, takođe, u redu, ali onda bi to trebalo jasno da se kaže, a ne da se javnost pogrešno obaveštava o pravom cilju misije", navela je Suzana Vasiljević.

UNS je saopštio da je kopiju pisma Suzana Vasiljević prosledila i predsedniku UNS-a Vladimiru Radomiroviću, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, predstavnicima Evropske unije i Evropske komisije, kao i novinarima agencija AP i AFP.

XS
SM
MD
LG