Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada C. Gore osudila izjavu mitropolita Amfilohija o Ani Brnabić


Vlada Crne Gore i premijer Duško Marković osudili su danas način na koji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govori o premijerki Srbije Ani Brnabić, prenosi Beta.

Kako se navodi u saopštenju, Marković iskazuje neslaganje sa rečnikom i pristupom "sa adrese crkvenog velikodostojnika", "tim pre što takva ocena dolazi iz Crne Gore, koja ne prihvata jezik diskriminacije, po bilo kojem osnovu".

"Vlada Crne Gore ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije i premijerkom lično, na svim konkretnim i važnim pitanjima od interesa za gradjane naše dve zemlje, kao i za ceo region. Verujemo da i ogromna većina naših gradjana okreće ledja retrogradnim vremenima, koja se ovakvim izjavama pokušavaju oživeti, kao i svima onima koji i dalje žive u njima", navodi se u saopštenju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je ranije danas da se on ne bavi vradžbinama, već se njima bavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je za premijerku postavio Anu Brnabić.

"Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija", rekao je Amfilohije za dnevni list Dan iz Podgorice.

Verbalni sukob predstavnika Vlade Srbije i Amfilohija počeo je u ponedeljak kada je mitropolit optužio predsednika Aleksandra Vučića da "vodi politiku izdaje Srbije i Kosova", nakon čega su mu brojni predstavnici vlasti u Beogradu poručili da on, kao crkveni poglavar, "neće voditi državnu politiku Srbije".

XS
SM
MD
LG