Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amfilohije: Vučić skida odgovornost za pitanje Kosova


Mitropolit SPC Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je danas nadu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne pripada onima "koji su spremni da se odreknu istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda".

Amfilohije je preko portala "In4S" reagovao na osude zvaničnika Srbije na njegovu raniju izjavu da strahuje da Vučićeva politika "vodi izdaji Srbije i Kosova".

"Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države", poručio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) i saopštio da nema ništa lično protiv Vučića, prenosi Beta.

Amfilohije je kazao da je "neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom" i ocenio da je pitanje Kosova pitanje "sudbine naroda".

"Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo je pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje Kosova i Metohije 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", kazao je Amfilohije.

Dodao je da je prihvatanjem Briselskog sporazuma "krenulo odricanje od Kosova i Metohije".

"Nadam se da Vučić ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda, kao što je to uradila dukljansko-montenegrinska vlast u današnjoj Crnoj Gori", kazao je Amfilohije.

Zvaničnici Vlade Srbije oštro su u ponedeljak osudili raniju izjavu mitropolita SPC-a o strahu da Vučić "vodi politiku izdaje Srbije i Kosova" i poručili mitropolitu SPC-a da on, kao crkveni poglavar, "neće voditi državnu politiku Srbije".

Vučić za sada nije komentarisao Amfilohijev istup i najavio je da će o tome govoriti 14. januara.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG