Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ji: Vlada hitno da potcrta uredničku slobodu RTCG


Hojt Brajan Ji

Vlada Crne Gore treba da preduzme korake kako bi se očuvala urednička sloboda RTCG-a ili će se njen demokratski kredibilitet smanjiti, ocijenio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji. On je u razgovoru za podgoričke "Vijesti” rekao da bi preuzimanje političke kontrole nad Javnim servisom moglo biti korak nazad na evroatlantskom putu Crne Gore.

"Zabrinuti smo da je Skupština ugrozila uredničku nezavisnost Javnog servisa promjenama u upravljačkom Savjetu RTCG-a, akcijom koja nosi izgled političke motivacije da se ograniči sloboda medija. Vlada hitno treba da preduzme korake da potcrta uredničku slobodu RTCG ili će se Vladin demokratski kredibilitet smanjiti, što bi bio korak unazad na evroatlantskom putu Crne Gore. Još važnije, javnost Crne Gore bi mogla da izgubi povjerenje u Javni servis čija je dužnost da građanima obezbijedi nezavisno i objektivno izvještavanje”, kazao je Ji upitan da prokomentariše upozorenja opozicije, NVO i medija da DPS otvoreno pokušava ponovo da preuzme političku kontrolu nad RTCG.

U istom intervjuu Ji je ocijenio je da su SAD intenzivirale podršku Zapadnom Balkanu i da vlade u regionu "mogu i treba više i brže" da napreduju.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD je kao primjere uspješne saradnje Vašingtona i Brisela sa regionom u prijethodnoj godini naveo učlanjenje Crne Gore u NATO, demokratski prijenos vlasti i obnavljanje privrženosti reformama u Makedoniji, dalje korake Srbije i Crne Gore ka Evropskoj uniji i pravosudne reforme u Albaniji.

"Ipak, vlade u regionu mogu i treba više i brže da napreduju u 2018, uključujući to da ostave po strani političarenje i bolje iskoriste prednosti pomoći i mogućnosti koje im pružaju međunarodni partneri", rekao je Hojt Brajan Ji.

On je izrazio uvjerenje da budućnost regiona leži na Zapadu, ali je dodao da transparentne, legalne investicije i pomoć iz drugih delova svijeta mogu takođe da pomognu da Balkan dostigne svoj cilj evropskih i evroatlantskih integracija.

Vlade regiona, kako je naveo, "moraju da se odupru lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana". Američki zvaničnik je u tom smislu pomenuo Rusiju.

"Rusija, na primjer, pokazala je spremnost da se miješa u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdijevanje energijom kao političko oružje, i slabi povjerenje u demokratiju i slobodno tržište. Nastavićemo da pomažemo našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni uticaj, uključujući jačanje policijskih i pravosudnih institucija, borbu protiv energetskog snabdijevanja i unapređenje održivog ekonomskog rasta i evroatlantskih integracija", rekao je Ji.

XS
SM
MD
LG