Dostupni linkovi

Delegacija Severne Koreje na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji


Ministar ujedinjenja Južne Koreje Čo Miung-Gijun i glavni delegat Severne Koreje Ri Son-Gvon na pregovorima nakon dve godine
Ministar ujedinjenja Južne Koreje Čo Miung-Gijun i glavni delegat Severne Koreje Ri Son-Gvon na pregovorima nakon dve godine

Severna Koreja će poslati delegaciju na Zimske olimpijske igre koje se u februaru održavaju u Južnoj Koreji. Tu informaciju objavio je zvanični Seul, nakon razgovora delegacija dve države – prvih u periodu dužem od dve godine.

Severnokorejsku delegaciju će činiti sportisti, zvaničnici i navijači, objavljeno je posle sastanka.

Tokom sastanka dve strane Ri Son Gvon, predstavnik Severne Koreje, rekao je da njegova zemlja polaže velike nade u razgovore.

"Došli smo na sastanak sa ozbiljnim i iskrenim stavom i sa mišljenjem da našoj braći, koja imaju iskrene nade, pružimo značajne rezultate kao prvi dar u ovoj godini”, bile su reči Ri Son Gvona, iz severnokorejske delegacije.

Južna Koreja je tokom razgovora predložila da se za vreme Olimpijskih igara susretnu i porodice koje je razdvojio Korejski rat.

"Naši razgovori se nastavljaju pošto su odnosi Severne i Južne Koreje narušeni već duže vreme. Verujem međutim da je prvi korak polovina puta”, rekao je Čo Mjang Gjon, predstavnik Južne Koreje.

Očekuje se da će porodični susreti biti održani tokom praznika Lunarne nove godine koji pada negde na polovini igara koje se održavaju u Pjeongčangu.

Seul je takođe predložio da sportisti obe Koreje zajedno prodefiluju na otvaranju Olimpijskih igara. Poslednji put se tako nešto dogodilo pre dvanaest godina na Zimskim olimpijskim igrama 2006.

Još nije poznato kako su severnokorsjke vlasti odgovorile na ove ponude.

Napetosti na Korejskom poluostrvu, čija je tačka ključanja bio rat koji je trajao od 1950.-1953, datiraju još od 1945. i kapitulacije Japana, koji je anektirao Koreju, u Drugom svetskom ratu. Odmah nakon toga, Koreju američke i sovjetske trupe na 38. paraleli dele na dve zone s namerom da nakon održavanja izbora kranji ishod bude ujedinjenje i formiranje jedinstvena vlade. Te planove je međutim osujetilo izbijanje Hladnog rata.

Severna Koreja je pod sankcijama Ujedinjenih nacija neprekidno od 2006. godine. Razlog je onemogućivanje njenog nuklearnog programa. Sankcije su pooštravane nakon svakog od ukupno šest nuklearnih testova koje je ta država izvela.

XS
SM
MD
LG