Dostupni linkovi

Juncker: Nema priključenja EU bez razrješenja graničnih sporova


Jean-Claude Juncker predsednik EK
Jean-Claude Juncker predsednik EK

Predsednik Evropske Komisije, Jean Claude Juncker je upozorio Zapadni Balkan da neće više biti moguća nova priključenja Evropskoj Uniji, a da pre toga države nisu rešile bilateralna granična pitanja sa susedima.

“Ne možemo se igrati sa ovim stvarima. Granična pitanja se moraju rešiti pre nego države uđu u EU“, izjavio je Predsednik Evropske Komisije nakon susreta sa predsednikom Slovenije, Borutom Pahorom.

On je pred noviranima govorio upravo o hrvatsko-slovenačkom graničnom sporu kada je naveo da se treba sprovesti arbitražna odluka o granici između Slovenije i Hrvatske. S tim u vezi, Juncker je izrazio spremnost institucije koju on predstavlja da posreduje u procesu ocenivši da se ne radi samo o bilateralnom pitanju.

„To je pitanje koje ima uticaj na celu Evropsku Uniju. Zato mi kao Komisija predlažemo da, ako obe strane to žele, posredujemo između njih“, poručio je Juncker i dodao da je odluka arbitraže obvezujuća jer su arbitraže “deo slagalice o rešavanju takvih pitanja”.

Slovenački predsednik Borut Pahor je ocenio da odbijanjem implementacije odluke arbitražnog suda, Hrvastka, prema njegovim rečima, krši i sam pristupni ugovor kojeg je i on lično, kao i Juncker, u svojstvu premijera potpisao. On je podsetio zagrebačke zvaničnike da je Slovenija pristala na potpisivanje pristupnog sporazuma, pošto je Hrvaska pristala ići na arbitražu.

„Bez toga, Hrvatska ne bi mogla ući u EU“, podsetio je Borut Pahor.

XS
SM
MD
LG