Dostupni linkovi

Merkel: Samo velika koalicija je uspeh pregovora


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da njen konzervativni blok počinje preliminarne pregovore sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD) s ciljem formiranja "velike koalicije", uprkos tome što socijaldemokrate navode da razmatraju i druge opcije.

Merkel je posle sastanka vrha njene Hrišćansko demokratske unije (CDU) rekla novinarima da će svaki ishod pregovora osim "velike koalicije" biti smatran neuspehom.

Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

Socijaldemokrate su posle lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne "velike koalicije", ali su tu odluku nevoljno promenile posle propasti pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.

Lider SPD Martin Šulc (Schulz) ostavlja otvorenim nekoliko mogućnosti, navodeći da će tokom pregovora s Merkel biti razmotrena i opcija manjinske vlade, prema kojoj bi socijaldemokrate u Bundestagu podržavale vladu CDU-CSU, ali ne bi bile deo nje.

Na izborima 24. septembra, koalicija CDU-CSU osvojila je 32,9 odsto, a SPD 20,5 odsto glasova, što je njen najlošiji rezultat od kraja Drugog svetskog rata.

Treće mesto zauzela je krajne desna Alternativa za Nemačku (AfD) sa 12,6 odsto.

Za liberale (FDP) je glasalo 10,7 odsto izašlih birača, Levica je dobila 9,2 odsto, a stranka Zeleni 8,9 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG