Dostupni linkovi

Brnabić: Od koncesije aerodroma milijardu i po evra


Aerodrom "Nikola Tesla" otišao je u ruke francuske kompanije "Vanci erport" na 25 godina
Aerodrom "Nikola Tesla" otišao je u ruke francuske kompanije "Vanci erport" na 25 godina

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u subotu da je planirano da prihodi od koncesije beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, koju je dobila francuska kompanija "Vanci erport", i investicija u narednih 25 godina budu 1,5 milijardi evra, a da se posle 25 godina aerodrom vraća u vlasništvo Srbije. Ona je saopštila da je francuska korporacija dala najbolju ponudu za koncesiju i da je reč o kompaniji koja vodi osam aerodroma u svetu.

Mediji su u petak uveče objavili da je Vlada Srbije konzorcijumu koji predvodi francuska firma "Vanci erpor" dala na 25 godina koncesiju za aerodrom za 501 milion evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je projekat započet u vreme njegove Vlade, ali da je veći deo posla uradila ova Vlada.

„Očekivao sam između 300 i 350 miliona evra. Kada sam shvatio da nam kreditni rejting raste, povećao sam na 400, a dobili smo 501 milion evra“, rekao je Vučić.

"Od toga 417 miliona evra je budžetskih prihoda, a 84 miliona dobijaju mali akcionari, građani Srbije", objasnio je Vučić dodajući da nije napravljena Er Srbija ne bi mogli da dobiju više od 50 miliona evra.

Takođe je rekao da se kompanija obavezala da neće otpuštati zaposlene, te da u naredne tri godine ne menja aerodromske takse.

Ponude za beogradski aerodrom su dostavili i švajcarsko-francuski konzorcijum "Zurich Airport" sa kompanijama "Eiffage" i "Meridiam Eastern Europe Investments", indijsko-grčki konzorcijum "GMR Infrastructure ltd" i "Terna", i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum "Incheon international Airport corporation", "Yatirimlari ve Islatme", "VTB capital infrastructure".

Odluka o najboljim ponudama za koncesiju trebalo je da bude doneta do 25. decembra, ali je potom taj rok pomeren na 29. decembar, pa na 5. januar.

XS
SM
MD
LG