Dostupni linkovi

Sindikati odbacili plan vlade za Aerodrom Nikola Tesla


Četiri reprezentativna sindikata Aerodroma Nikola Tesla odlučila su da odbace plan Vlade Srbije koji, kako navode, predviđa da kompanija Etihad u budućnosti ima monopol nad vazdušnim saobraćajem, kao i nad Aerodromom Nikola Tesla, navodi
se u danas objavljenom zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi u tom saopštenju, o takvom planu Vlade predstavnike sindikata je obavestio predstavnik Vlade Luka Tomić sa kojim su razgovarali 5. decembra, a odluku da ga u potunosti odbace sindikati su doneli u petak na hitnom sastanku.

"Sindikati se protive nameri Vlade da se kompaniji Etihad da koncesija na 20 godina, da se iz AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd izdvoji delatanost zemaljskog opsluživanja i pripoji kompaniji Suport ili drugoj firmi koja bi trebalo da se tim poslovima bavi u budućnosti", navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog sindikata, Sindikalne organizacije, Sindikata ASNS, i Sindikata "Sloga", koji je saopštenje dostavio.

Oni su naveli i da ih je predstavnik Vlade obavestio o tome da će Vlada omogućiti ulazak Etihada u Aerodrom Nikola Tesla radi procene opravdanosti postupka pripajanja Delatnosti zemaljskog opsluživanja, kao i da će nakon procene konačnu odluku doneti Vlada.

Reagujući na tu najavu, sindikati su naveli da je Aerodrom od strateškog intresa za državu i zapitali zbog čega procenu vrši Etihad, a ne neka ovlašćenja državna institucija.

Sindikati su istakli da je objedinjavanje kompletne usluge vazduhoplostva i predaja u ruke Etihadu u suprotnosti sa domaćim i medjunarodnim zakonodavstvom o vazdušnom saobraćaju, kao i da bi za posledicu to imalo odlazak velikih avio kompanija koje već posluju u Srbiji.

"Sve ovo bi za posledicu imalo smanjenje budžetskih prihoda, stvaranje viška zaposlenih, kao i povećanje cene usluga korisnicima, pada kvaliteta pruženih usluga, a sve u interesu ostvarivanja profita Etihada", upozorili su sidikati.

Njihov predlog je, kako su saopštili, da Vlada kao većinski vlasnik, odgovorno radi u interesu građana, malih akcionara i zaposlenih, tako što bi dalji razvoj i investicije ostvarila dokapitalizacijom, kroz emisiju novih akcija s obzorom da je Aerodrom Nikola Tesla akcionarsko društvo.
XS
SM
MD
LG