Dostupni linkovi

Mekmaster: Razotkriveno rusko miješanje u CG


H.R. Meksmaster, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće

Destabilizujuće aktivnosti Rusije je neophodno razotkriti, jer se time podriva njena sposobnost da negativno utiče na američko i ostala društva, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike (VOA) savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Donalda Trampa (Trump), H.R. Mekmaster (McMaster).

Kao primjer ruskog miješanja naveo je i Crnu Goru.

Visoki američki zvaničnik ponovio je da su se Rusi miješali u američke izbore što je, kako je naveo, javno saopštio i predsjednik Tramp, te da su bili veoma aktivni i u Evropi i drugim područjima.

"Nedavno na francuskim izborima, na španskom referendumu u vezi sa Kalatonijom, vidimo da su već aktivni u Meksiku, u Crnoj Gori su pokušali da podstaknu državni udar. Zbog toga je razoktrivanje ruske destablizujuće kampanje veoma važan prvi korak i jedno od najvažnijih rješenja. Kada svi vide koje su im namjere, onda oni gube značajan dio moći da podstiču nedostatak povjerenja i da okreću zajednice jedne protiv drugih", naglasio je Mekmaster.

On je ocijenio da je riječ o novoj vrsti prijetnje koju je Rusija usavršila na više načina.

“To su upotreba dezinformacija, propagande i društvenih medija da se izazovu podjele u društvu, a zajednice okrenu jedna protiv drugih da bi se oslabila njihova odlučnost. O tome dosta govorimo u Strategiji za nacionalnu bezbjednost – koliko je važno da, svaki put kada razgovaramo o onome što nas dijeli kao zemlju, da govorimo i o onome šta nas ujedinjuje, a to je zajednička posvećenost našim principima. Mi vrednujemo individualna prava, vladavinu zakona i našu demokratiju”, poručio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Naglasio je i da ruski demantiji u pogledu miješanja nijesu kredibilni.

"To su isti ljudi koji su rekli: Nismo oborili taj avion ili ubili sve te ljude. Nismo imali vojnike na Krimu ili u zapadnoj Ukrajini. Ne pružamo utočište sirijskom režimu koji je odgovoran za masovno ubistvo svog naroda hemijskim oružjem. To jednostavno više nije kredibilno, zbog čega moramo da se suprostavimo ruskom destabilizujućem ponašanju".

Mekmaster je ipak dodao da je potrebno spriječiti dalji konflikt sa Rusijom i sarađivati u oblastima u kojima se preklapaju interesi dvije zemlje, kao što su Sjeverna Koreja i Iran.

XS
SM
MD
LG