Dostupni linkovi

Palestinci optužuju Trumpa za ucjenjivanje


Palestinci su ljutito reagovali na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će im ukinuti pomoć, uz poruku da njihove veze sa Jurusalimom nijesu na prodaju. Oni su optužili SAD za "ucjenu".

"Jerusalim i njihova sveta mjesta nijesu na prodaju, niti za zlato niti za srebro" rekao je portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali, u srijedu.

Odgovor je uslijedio dan nakon što je Trump tweetovao "ako Palestinci više ne žele mir, zašto bismo mi davali bilo koju buduću veliku uplatu za njih?"

SAD osiguravaju za Palestinske vlasti više od 300 miliona dolara godišnje preko programa Ujedinjenih nacija na Zapadnoj obali i u Gazi, gdje uglavnom žive Palestinci.

Dok je Trump u kampanji zagovarao da će raditi na postizanju mira između Izraela i Palestinaca, njegov prošlomjesečni potez, priznanja Jerusalima za glavni grad Izraela, smatra se činom koji direktno podriva taj cilj.

Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad buduće Palestinske države nakon postizanja mirovnog sporazuma.

Trumpov "jedostrani potez uništio je same temlje za mir" priznavši Jersalim za izraelsku prijestoncu prošlog mjeseca, rekla je Hana Ašravi visoka zvaničnica PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) u srijedu dodajući da Palestince "neće ucjenjivati."

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, Nikki Haley rekla je novinarima u Njujorku u utorak, da je Trump odlučio da ne obezbjeđuje dalje finasiranje pomoći "dok se Palestinci ne saglase da sjednu za pregovarački stol".

Postizanje dugotrajnog mira na Bliskom istoku koji podrazumijeva dvije države dodatno je u utorak otežno odlukom izraelskog parlamenta, Kneseta.

Kneset je usvojio zakon na osnovu koga se zahtijeva kvalifikovana većina u slučaju predavanja kontrole nad bilo kojim dijelom Jerusalema.Time će se otežati podjela tog grada na osnovu bilo kog mirovnog plana.

XS
SM
MD
LG