Dostupni linkovi

Nove konsultacije Merkel i Socijaldemokata


Angela Merkel i Martin Schulz in Berlin, September 3, 2017
Angela Merkel i Martin Schulz in Berlin, September 3, 2017

Angela Merkel i njeni politički saveznici konzervativci (CDU-CSU) sastaju se u srijedu u Berlinu sa vođama Socijaldemokratske partije (SDP), u pripremi za zvanično pokretanje pregovora o formiranju nove vlade i takozvane "velike koalicije" koji će, po svemu sudeći, biti komplikovani.

Prvi sastanak na vrhu u Novoj godini počeće popodne u Berlinu, a na njemu prije svega treba da se odredi sadržaj i modaliteti budućih pregovora koji zvanično počinju u nedjelju i treba da traju šest dana.

Njemačka kancelarka i predsjednik njene sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer (Zehofer) sastali su se prije podne da definišu zajednički stav prema socijaldemokratama Martina Schulza (Šulca).

Pregovori dvije strane počinju u napetoj atmosferi. CSU je posljednjih dana postavio nekoliko uslova suprotnih stavovima Schulza SPD-a, kao što je jačanje budžeta za odbranu i zaoštravanje prihvata migranata. Konzervativna bavarska partija je takođe odbacila projekte Socijaldemokrata čiji cilj je da se povećaju investicije u obrazovanje.

CSU koja je takođe loše prošla na parlamentarnim izborima 24. septembra već je krenula u kampanju za regionalne izbore u jesen u Bavarskoj, gdje je ugrožena njena apsolutna većina jačanjem partije ekstremne desnice Alternative za Nemačku (AfD).

Tri mjeseca poslije tih parlamentarnih izbora iz kojih je Angela Merkel izašla kao pobjednik ali oslabljena, prinuđena je da pronađe zajedničke tačke sa socijaldemokratama ukoliko želi da ostane na čelu vlade koju podržava većina u parlamentu.

Kancelarka kojoj se ne sviđa ideja manjinske vlade, u novembru nije uspjela da se složi sa ekolozima i liberalima da formiraju vladu.

Socijaldemokrate su posle lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne "velike koalicije", ali su tu odluku nevoljno promenile posle neuspjelih pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.

Na kongresu SPD-a predviđenom za 21. januar biti odlučeno da li će ta stranka ući u koaliciju s konzervativcima.

Za dvanaest godina na vlasti Angela Merkel je već dva puta bila u vladi sa SPD-om. SPD, koji je imao najgori rezultat na parlamenatarnim izborima od Drugog Svjetskog rata u septembru, podijeljen je oko toga kako ići dalje i da li ići u opoziciju ili formirati savez sa Angelom Merkel da bi se izbjegli novi izbori koji bi mogli prije svega još više ojačati AfD.

XS
SM
MD
LG