Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haley: Demonstracije u Iranu spontane


Nikki Haley američka ambasadorica u UN

Ambasadorica SAD u UN, Nikki Haley rekla je da su potesti u Iranu potpuno spontani i da Amerika podržava izuzetnu harbrost iranskog naroda.

Ona je odbacila tvrdnje ajtolaha Ali Hamneija da su proteste organizovali neprijatelji Irana

"Mi znamo da je to potpuni nonosens" rekla je Haley.

"Demonstracije su poptuno sponatane. Oni se održavaju u svakom gradu u Iranu i to je precizna slika kako narod nakon duge represije ustaje protiv svojih diktatora," navela je američka ambasadorica.

SAD,prema njenim riječima, traže hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o Iranu i sjednicu Vijeća za ljudska prava UN u Ženevi.

"Ne smijemo ćutati" navela je Haley i dodala:

"Ljudi u Iranu traže slobodu".

I portparolka Bijele kuće, Sara Huckabee Sanders izjavila je na press brifingu da SAD traže da se poštuje pravo iranskog naroda na slobodno okupljanje i poziva snage sigurnosti Irana da pokažu uzdržanost prema demonstrantima.

Američki State Department je tražio od Irana da obnove pristup socijalnim mrežama za građane Irana, koji je ukinut.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei danas je optužio "neprijatelje" Islamske republike da su se udružili da podriju iranski režim.

Najmanje devet osoba poginulo je noćas na protestima u Iranu, a ukupno 22 osobe su stradale od početka demonstracija u četvrtak. To su najveći protesti u toj zemlji od demonstarcija nakon spornih predsjedničkih izbora 2009. godine.

Francuska je danas izrazila zabrinutost zbog brojnih žrtava i hapšenja tokom antivladinih protesta u nekoliko gradova u Iranu.

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske saopštilo je da je pravo na slobodu okupljanja jedno od osnovnih ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG