Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hamnei za proteste optužio 'neprijatelje'


Iranski vrhovni vjerski lider Ajatolah Ali Hamnei optužio je "neprijatelje" ove zemlje za podsticanje nasilnih antivladinih demonstracija u kojima su stradale najmanje 22 osobe, ujključujući i policajac.

Protesti predstavljaju najveći izazov za ovu zemlju u deceniji.

U prvom komentaru od kada su protesti počeli 28. decembra, Hamnei je optužio "neprijatelje Irana" za miješanje u unutrašnje poslove zemlje preko" novca, oružja, politike i obavještajnih službi".

"Neprijatelji uvijek traže priliku i bilo koju pukotinu da se infiltriraju i napadnu iransku naciju," njegov je citat objavljen na zvaničnom web sajtu vrhovnog vjerskog lidera Irana, 2. januara.

Komentari stižu u momentu kada međunarodni pritisak raste sa porastom broja žrtava u protestima. Iransko rukovodstvo djeluje kao da je iznenađeno sa snagom i veličinom protesta.

U video snimku postavljenom na socijalnim mrežama, vidi se kako demonstranti napadaju policijsku stanicu u gradu u centralnom dijelu zemlje Kahderidžanu. Državna televizija je izvjestila u utorak da je šest do osam osoba stradalo u toku noći u pokušaju da ukradu oružje tokom napada na policijsku stanicu u centralnoj iranskoj provinciji Isfahan, oko 350 kilometara od Teherana.

Tasnim, poluzvanična novinska agencija je izvjestila i o smrti jednog policajca, kojeg je prema njihovim tvrdnjama ubio naoružani demonstrant u centralnom gradu Nadžafabadu.

Iako je iranska ekonomija počela da se oporavlja, uglavnom zbog naftne industrije i ublažavanja sankcija zahvaljući sprazumu o nuklernom programu sa Zapadom, većina oblasti u zemlji i dalje je u veoma teškom stanju sa visokom stopom inflacije i nezaposlenosti, naročito među mladim Irancima.

Demonstracije se održavaju u desetinama gradova u Iranu, uključujući i glavnom gradu, Teheranu gdje je prema riječima zamjenika guvernera Ali Asgara Naserbahta, 450 ljudi do sada uhapšeno.

Neki od demonstranata su cijepali slike sa likom vrhovnog vjerskog lidera ajatolaha Ali Hamenija, koji je vrhovni vladar Irana od 1989.

XS
SM
MD
LG