Dostupni linkovi

Hrvatska: Ako Slovenija povuče jednostrane poteze, naći ćemo odgovor


Otvoreno granično pitanje Slovenije i RH može se riješiti samo bilateralnim dogovorom, a ako druga strana krene povlačiti jednostrane poteze, hrvatske institucije će znati naći odgovor, opetovao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovarajući na pitanja nakon predstavljanja novina oko registracije vozila na konferenciji za medije.

"Ono što sam kazao i što hrvatska Vlada cijelo vrijeme ponavlja, ovo otvoreno granično bilateralno pitanje može se riješiti samo bilateralnim dogovorom i mislim da to danas postaje svima jasno. Mi smo na poziciji da nećemo i ne povlačimo nikakve jednostrane poteze, a ako druga strana bude stvarno krenula u povlačenje nekih jednostranih poteza hrvatske institucije će za to naći odgovor", poručio je Božinović.

U međuvremenu, u Savudriji vlada strah od slovenskih kazni, naime, hrvatski ribari ne žele isplovljavati u sporne dijelove Savudrijske vale. Boje se da će im Slovenija naplatiti kazne čim prijeđu granicu i pitaju se hoće li im Božinović, odnosno država platiti kaznu o čemu su novinari pitali i samog ministra.

''Za to postoje državne insititucije koje će zaštiti svakog hrvatskog građanina, svakog hrvatskog ribara, ne samo MUP, nego i MVEP, pravosuđe, Uprava za ribarstvo u intenzivnoj su komunikaciji. Ne kanimo poduzeti nikakve jednostrane poteze, ako druga strana povuče, imat ćemo spreman odgovor i ne bih više o tome'', poručio je Božinović.

Slovenija je od kraja decembra najavila da će u skladu sa arbitražnom presudom, "provoditi svoje nadležnosti" na moru u Piranskom zaljevu, prema granici koju je odredio arbitražni sud.

XS
SM
MD
LG