Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stejt department pozvao lidere Kosova da ne ukidaju zakon o Specijalnom sudu


Ilustrativna fotografija

Američki Stejt department pozvao je lidere Kosova da ne menjaju ovlašćenja i jurisdikciju Zakona o Specijalnom sudu, preneo je danas portal gazetaexpress.com.

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države "duboko uznemirene" poslednjim pokušajima Skupštine Kosova da stavi van snage Zakon o Specijalnom sudu za zločine protiv čovečnosti, ratne i druge teške zločine izvršene na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine.

"Mi smo aplaudirali političkim liderima Kosova kada su usvojili zakon i ustavne amandmane 2015. godine kada je osnovan sud. Sada snažno pozivamo aktuelne političke lidere i poslanike Skupštine Kosova da ne pokvare to dostignuće stavljajući van snage Zakon o Specijalnom sudu, sada ili u budućnosti", navodi se u saopštenju.

Stejt department je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da traganje za pravdom na Balkanu još nije okončano kao i da Sjedinjene Države ostaju privržene u podršci pravdi i žrtvama.

Saopštenje Stejt departmenta usledilo je posle jučerašnjeg saopštenja ambasade SAD-a u Prištini u kome se navodi da "greše oni (kosovski lideri) koji tvrde da ukidanje Specijalnog suda neće narušiti međunarodne odnose Kosova".

Predsedništvo Skupštine Kosova pokušalo je 22. decembra u dva navrata da donese odluku o sazivanju vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude stavljen van snage Zakon o Specijalnom sudu.

Prištinski mediji su javili da je inicijator stavljanja van snage tog zakona bila Demokratska partija Kosova (DPK) koja je ranije bila i glavni zagovornik ustavnih promena i usvajanja Zakona o Specijalnom sudu.

Po navodima medija, DPK je pokrenuo inicijativu zbog mogućeg hapšenja predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Protiv te incijative javno su se oglasili ambasadori SAD-a, Velike Britanija, Nemačke i Evropske unije na Kosovu, koji su istakli da takva incijativa dovodi u opasnost budućnost Kosova zarad ličnih interesa njegovih lidera.

XS
SM
MD
LG