Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: Vladajuća partija preuzima kontrolu nad RTCG


Protest: Nezavisni javni servis i tačka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju način na koji vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) preuzima kontrolu nad Savjetom Radio-televizijom Crne Gore (RTCG), preteći nezavisnosti tog tijela, saopšteno je danas iz te međunarodne orgnizacije.

DPS je u tom procesu otišao korak dalje kada je iskoristio većinu u parlamentu da razriješi jednog od članova Savjeta RTCG-a Gorana Đurovića.

Predstavnici DPS-a su u međuvremenu izabrali visokog zvaničnika Slobodana Pajovića kao novog člana Savjeta, iako je to protivzakonito, navodi se u saopštenju RSF-a.

Ranije ove nedjelje na poziv mnogih nevladinih organizacija stotine ljudi protestovalo je na ulicama Podgorice protiv preuzimanja javnog servisa, podsjeća RSF.

Da bi preuzeli kontrolu nad RTCG-om, DPS se infiltrirao u Savjet da bi uklanjali članove kao što je Đurović koji ne prate njihovu politiku i koji su optuženi da podržavanju opoziciju, dodaje se u saopšenju.

"Osuđujemo ovu zloupotrebu vlasti DPS-a koji koristi parlamentarnu većinu da se miješa u poslove javnih TV emitera i da razrješava članove Savjeta koji im se ne sviđaju", rekla je šefica RSF za Balkan Polin Ades Mevel.

Građani Crne Gore imaju pravo na nezavistan javni servis, a vlast ovakvim napadima pokazuje da ne poštuje evropske standarde u vrijeme kada se ta zemlja nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Ovo kršenje nezavisnosti javnog emitovanja moglo bi da sputa proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, koja se ove godine nalazi na 106. mjestu po slobodi medija na listi RSF-a od 180 zemalja, zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG