Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Preispitivanje Specijalnog suda loše za Kosovo


Potpisivanje peticije za preispitivanje pozicije Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu
Potpisivanje peticije za preispitivanje pozicije Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Ambasada SAD u Prištini je saopštila da je pogrešan stav kosovskih lidera, izrečen u više navrata tokom ove nedelje, da inicijativa u Skupštini Kosova u vezi Specijanog suda neće oštetiti međunarodne odnose Kosova.

“Svi takvi obnovljeni pokušaji imali bi duboke negativne posledice po evropsku budućnost Kosova i njen odnos sa Sjedinjenim Državama”, navodi američka ambasada dodajući da su “potpuno neprihvatljive pretnje nasiljem”, koje bi Vlada Kosova trebalo jasno i nedvosmisleno da odbaci.

“Krajnje smo razočarani onima koji bi žrtvovali budućnost svoje zemlje i nepokolebljivu podršku Sjedninjenih Država, u korist svojih ličnih interesa”, zaključuje Ambasada SAD u Prištini.

Prošle sedmice je 43 poslanika tražilo sazivanje vanredne sednice Skupština na kojoj bi se razmotrila peticija u organizaciji ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), sa više od 15.000 potpisa.

Oni zahtevaju da se proces formiranja Suda, koji je već osnovan, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da bi se za ratne zločine sudilo i ostalima a ne samo Albancima.

Sednica za sada neće biti održana.

XS
SM
MD
LG