Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Krivične prijave zbog jelke u Čačku


Sporna jelka u Beogradu

Predstavnici čačanske parlamentarne opozicije podneće krivične prijave protiv odgovornih u Javnom komunlanom preduzeću ''Gradac'' zbog načina na koji je sproveden tender za kupovinu novogodišnje jelke koja je postavljena na gradskom trgu, a čija je cena bila 30.000 evra.

Nakon što je o ovom slučaju izvestio Radio Slobodna Evropa, javnosti je predstavljena tenderska dokumentacija koja, prema mišljenju opozicije, sadrži određene koruptivne elemente.

Odbornici Dveri, Nove Srbije i GG ''Za napredniji Čačak'' tvrde da je tender za nabavku dekorativne novogodišnje rasvete u Čačku bio namešten. Kako bi dokazali takve tvrdnje, oni su predočili tendersku dokumentaciju u kojoj nabavljač, preduzeće ''Gradac'', detaljno opisuje tehničke karakteristike jelke koja treba da bude postavljena na gradskom trgu. Dokumentaciju prati i fotografija stilizovane jelke.

Šef odbornika Nove Srbije Vladica Gavrilović kaže da je logično što se nakon ovakvog opisa javio samo jedan ponuđač, dodavši da je gradska vlast uhvaćena sa, kako se izrazio, rukama u medu.

“Posle ovakve tenderske dokumentacije, gde je jasno stavljeno do znanja da jelka treba da bude marke `'kone 755`', dakle nipošto `'754`', toplih boja, dakle ne može hladnih boja, IP zaštite 677, a ne 676, oni daju i sliku kako bi jelka trebalo da izgleda. Pokazalo se da je to bio tender koji je od starta namešten”, tvrdi Gavrilović.

Dragan Ćendić iz Dveri optužio je vlast oličenu u SNS da je kroz ovaj tender neko uzeo 10 procenata od 70 miliona dinara, koliko je Vlada Srbije tokom ove godine odobrila Čačku iz budžetske rezerve. On je podsetio da je dekorativna rasveta za Novu godinu koštala 7 miliona, a samo jelka 3,5 miliona dinara.

“Mi tek sada putem ovog tendera vidimo da tranfer od 70 miliona dinara ima svoju pozadinu, da 10 posto od tog iznosa nekome mora da se da. Tih 10 procenata su upravo preko dekorativne rasvete vraćene NN licu”, navodi Ćendić.

Opozicioni predstavnici sumnjaju da se iza firme koja isporučuje dekorativnu rasvetu nalaze visoki funkcioneri Srpske napredne stranke i da se na taj način finansira ova stranka.

Zbog svega nabrojanog, protiv odgovornih osoba u JKP ''Gradac'' biće podneta krivična prijava, koja bi, prema rečima dr Aleksandra Radojevića iz Grupe građana ''Za napredniji Čačak'' trebalo da da odgovore na važna pitanja za građane Čačka.

“Ko su ti isporučioci, kakvi su, zašto baš oni, zašto baš takva jelka, zašto baš takve njene karakteristike... Nadam se da će odgovoriti na ova pitanja kada bude podneta krivična prijava protiv odgovornog lica koje je osmislilo unapred viđenu nabavku”, kaže Radojević.

Direktor ''Gradca'' Dragan Vukajlović nije želeo da odgovori na pritužbe u vezi sa tenderskom dokumentacijom za nabavku jelke. On je u ranijoj izjavi za RSE rekao da je preduzeće na čijem je čelu obavilo tehnički deo posla, a da je nalog za kupovinu jelke dao gradonačelnik.

S druge strane, gradonačelnik Čačka Milun Todorović negirao je sve optužbe opozicije, navodeći da je javna nabavka sprovedena po zakonu. On je naglasio da grad tokom novogodišnjih i božićnih praznika treba da bude reprezentativan, kao i da se njemu lično jelka sviđa.

“Ne smemo da se zatvorimo u nekakvu učmalost. Nikada neću prihvatiti da je Čačak provincija. On to nikada nije bio i ne sme ni da bude. Novac za dekorativnu rasvetu jeste veliki, ali postoje stvari kao što je estetika koje čine deo gradskog ambijenta”, istakao je gradonačelnik Todorović.

Nezadovoljstvo javnosti je izazvala vest da će Beograd za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju građani plaćaju 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego je doneta odluka o dodeli ugovora. Gradonačelnik Siniša Mali je najavio raskidanje ugovora.

XS
SM
MD
LG