Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirija: Medicinska evakuacija iz Istočne Gute


Prizor iz Istočne Gute, Sirija

Humanitarni radnici počeli su hitnu medicinsku evakuaciju Istočne Gute, opsednutog pobunjeničkog područja blizu Damaska, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta.

"Sirijski i međunarodni Crveni krst počeli su evakuaciju kritičnih medicinskih slučajeva iz Istočne Gute u Damask", naveo je Crveni krst na Twitteru.

Slike uz tweetove prikazuju konvoje vozila hitne pomoći spremne da odvezu pacijente u kritičnom stanju.

Humanitarna organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo je navela da se evakuiše "29 kritičnih slučajeva čije je prebacivanje u Damask odobreno", a da će danas biti evakuisane još četiri osobe. Ostali će biti prebačeni narednih dana.

Skoro 400.000 ljudi nalazi se u Istočnoj Guti koja je pod opsadom snaga sirijske vlade od sredine 2013. i među stanovništvom su prijavljeni slučajevi neuhranjenosti.

Ujedinjene nacije (UN) su već sedmicama tražile da se iz područja evakuiše skoro 500 bolesnika.

Šef humanitarne radne grupe UN-a za Siriju Jan Egeland rekao je da je najmanje 16 pacijenata umrlo, i posebno naveo slučaj devetomjesečne bebe.

Posljednje uporište pobunjenika, Istočna Guta označena je kao jedna od četiri "sigurne zone" koje su u maju ustanovili Rusija, Iran i Turska.

XS
SM
MD
LG